Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfélszer annyi eső esett májusban, mint szokott

2014.06.02. 18:16

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője szerint az 1971-2000-es időszak átlagában a májusi csapadék 62,1 milliméter volt, ehhez képest 2014 májusában országos átlagban 90 milliméter körüli csapadékot mértek.

A magasabban fekvő területeken 150-160 milliméternyi eső hullott, de az Észak-Dunántúl alacsonyabban fekvő területein és a dél-alföldi régióban is bőséges volt a csapadék, mondta a szakértő az MTI-nek. A legtöbb eső a meteorológiai szolgálat kiskunhalasi állomása környezetében hullott, ott az elmúlt hónapban 195 milliméternyit regisztráltak. Volt, ahol a május közepén tomboló Yvette ciklonban néhány nap alatt is több eső esett, mint a havi átlag. Berettyóújfalun viszont a 40 millimétert sem érte el a májusi csapadék.

A május 14. és 16. között tomboló Yvette ciklonban az Alföld déli részén több helyen 60 milliméternél is több eső hullott. Kiskunhalason például ebben a néhány napban 63,4 milliméternyi eső esett.

Országos átlagban idén májusban 15 szeles napot regisztráltak, az átlagos napi szélmaximumok is meghaladták a sokéves átlagot. A legszelesebb régiók a Dunántúl északi és középső területei voltak. Ott néhol tíz napon is viharos (60 kilométer/óránál erősebb) széllökéseket mértek.

Az Yvette ciklon miatt több állomáson 100 kilométer/órát meghaladó, a Kab-hegyen 141 kilométer/órás széllökést rögzítettek a meteorológusok. A meteorológiai szolgálat éghajlati szakértője szerint az Ivett okozta esőzés és szélvihar a 2010-ben Zsófia névre keresztelt ciklonban mért országos szél- és csapadékrekordokat nem múlta felül.

A májusi országos átlaghőmérséklet 15,2 fok volt. Ez az érték 0,6 fokkal marad el az 1971-2000-es átlagtól. A legalacsonyabb hőmérsékletet május 6-án Nyírlugoson mérték, mínusz 1,6 fokig hűlt a levegő. A legmelegebb május 23-án Körösszakálon volt, 31,7 fok.