Lázár János csatát nyert a norvégok ellen

2014.06.02. 15:47 Módosítva: 2017.01.12. 12:00
Reggelre volt bejelentve a Kehi-ellenőrzés a norvég civil támogatásokat kezelő Ökotárs Alapítványnál, az ellenőrök azonban akkor máshova mentek, hogy kicselezzék a sajtót. Délután viszont mégiscsak megjelentek az alapítvány irodájában is.

Meglepő fordulattal ért véget Lázár János és a Norvég Civil Alap csörtéje hétfőn. A norvég pénzeket kezelő alapítvány, az Ökotárs vezetője az Indexnek elmondta, hogy a kért dokumentumok egy részét mégis átadták a Lázár által a szervezetre küldött Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellenőreinek. Péntekig pedig valószínűleg további anyagokat is a rendelkezésükre bocsátanak. Ezzel az alapítvány feladni látszik azt a keményvonalas álláspontot, amely szerint a Kehinek nincs joga vizsgálni a Norvég Civil Alapot, így nem működnek együtt a szervezettel.

Lázár János nem adja fel

Ahogy arról beszámoltunk, Lázár János szerette volna, ha a kormány osztja a norvégok pénzét egy civil szervezet helyett. Indoka az volt, hogy az Ökotárs alapítvány az LMP támogatója. Ezt mind a norvég állam, mint az alapítvány visszautasította. Erre Lázár előállt egy listával, amely olyan támogatott szervezeteket tartalmazott, amelyek szerinte baloldali elkötelezettségűek. A listán szerinte baloldali bírálóbizottsági tagokat is felsorolt. Később kiderült, hogy 128 szervezetből 13-at emelt ki,a fideszes kötődésű tagokat pedig elhallgatták.Mindenesetre nyomatékul hétfőre bejelentkezett az Ökotárshoz a Kehi, hogy vizsgálják a szervezetet.

A Kehi kormányhivataltól szokatlan módon még cselsorozatot is bevetett hétfőn. 

Az ellenőrök bejelentés nélkül változtattak a programon, és a konzorcium vezetője helyett a norvég pénzeket osztó szerveződés két másik tagjánál, az Autonómia Alapítványnál és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál kezdtek vizsgálódásba.

Így csap le a Kehi a civil szervezetre

A rajtaütésszerű Kehi-akció azonban ezzel nem ért véget: délután, amikor a sajtó képviselői már nem voltak jelen, az ellenőrök visszamentek az Ökotárshoz is. Ez a szervezet kezeli a Norvég Alappal kapcsolatos dokumentumokat.

Az ellenőrök távozása után Móra Veronika az Indexnek elmondta: a dokumentumok azon részét, amelyekhez eddig is hozzférhetett a magyar állam, átadták. A kért további dokumentumokat pedig kénytelenek pénteken átadni. Az alapítványi vezető szerint ez még nem lehet gond, mivel a Kehi nem kért érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat.  A szervezet a kért iratok egy részét azért tartaná vissza, mert így a kormány olyan érzékeny adatokhoz is hozzáférhetne ezáltal, amelyeket más ügyben is felhasználhatnak, például hogy jogvédő és melegszervezetek kikkel dolgoznak.

Meghajlanak az erőnek

A Kehi vizsgálatát a norvégok alapvetően azonban azért nem tartják jogosnak, mert ez a szervezet nem ellenőrizheti a Norvég Civil Alap működését egy Magyarország által aláírt kormányközi megállapodás szerint. 

Móra szerint ráadásul a Kehi saját funkciója is más, mert az intézmény az államháztartási törvény szerint a magyar költségvetésen átfolyó pénzeket vizsgálja, miközben ez a támogatás egyáltalán nem folyik át a magyar költségvetésen, a támogatás Brüsszelből közvetlenül a támogatott szervezethez jut, még az Ökotárs Alapítvány számláin sem megy keresztül, ők csak a folyamat lebonyolítását végzik.

Megkérdeztük, hogy nem gondolják-e: azzal, hogy átadnak akár nem érzékeny adatokat is, közvetve elismerik a Kehi vizsgálatának létjogosultságát. Móra azt mondta, egyelőre nincs más lehetőségük, és remélte, a magyar kormány és a norvégok közti június 12-i találkozó hozhat megoldást az ügyben.

Az Ökotárs a helyszínen annyit tudott tenni, hogy jegyzőkönyvbe vetette, szerintük a vizsgálathoz nincs joga a Kehinek.