Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázár János csatát nyert a norvégok ellen

2014.06.02. 15:47 Módosítva: 2017-01-12 12:00:49
Reggelre volt bejelentve a Kehi-ellenőrzés a norvég civil támogatásokat kezelő Ökotárs Alapítványnál, az ellenőrök azonban akkor máshova mentek, hogy kicselezzék a sajtót. Délután viszont mégiscsak megjelentek az alapítvány irodájában is.

Meglepő fordulattal ért véget Lázár János és a Norvég Civil Alap csörtéje hétfőn. A norvég pénzeket kezelő alapítvány, az Ökotárs vezetője az Indexnek elmondta, hogy a kért dokumentumok egy részét mégis átadták a Lázár által a szervezetre küldött Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellenőreinek. Péntekig pedig valószínűleg további anyagokat is a rendelkezésükre bocsátanak. Ezzel az alapítvány feladni látszik azt a keményvonalas álláspontot, amely szerint a Kehinek nincs joga vizsgálni a Norvég Civil Alapot, így nem működnek együtt a szervezettel.

Lázár János nem adja fel

Ahogy arról beszámoltunk, Lázár János szerette volna, ha a kormány osztja a norvégok pénzét egy civil szervezet helyett. Indoka az volt, hogy az Ökotárs alapítvány az LMP támogatója. Ezt mind a norvég állam, mint az alapítvány visszautasította. Erre Lázár előállt egy listával, amely olyan támogatott szervezeteket tartalmazott, amelyek szerinte baloldali elkötelezettségűek. A listán szerinte baloldali bírálóbizottsági tagokat is felsorolt. Később kiderült, hogy 128 szervezetből 13-at emelt ki,a fideszes kötődésű tagokat pedig elhallgatták.Mindenesetre nyomatékul hétfőre bejelentkezett az Ökotárshoz a Kehi, hogy vizsgálják a szervezetet.

A Kehi kormányhivataltól szokatlan módon még cselsorozatot is bevetett hétfőn. 

Az ellenőrök bejelentés nélkül változtattak a programon, és a konzorcium vezetője helyett a norvég pénzeket osztó szerveződés két másik tagjánál, az Autonómia Alapítványnál és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál kezdtek vizsgálódásba.

A rajtaütésszerű Kehi-akció azonban ezzel nem ért véget: délután, amikor a sajtó képviselői már nem voltak jelen, az ellenőrök visszamentek az Ökotárshoz is. Ez a szervezet kezeli a Norvég Alappal kapcsolatos dokumentumokat.

Az ellenőrök távozása után Móra Veronika az Indexnek elmondta: a dokumentumok azon részét, amelyekhez eddig is hozzférhetett a magyar állam, átadták. A kért további dokumentumokat pedig kénytelenek pénteken átadni. Az alapítványi vezető szerint ez még nem lehet gond, mivel a Kehi nem kért érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat.  A szervezet a kért iratok egy részét azért tartaná vissza, mert így a kormány olyan érzékeny adatokhoz is hozzáférhetne ezáltal, amelyeket más ügyben is felhasználhatnak, például hogy jogvédő és melegszervezetek kikkel dolgoznak.

Meghajlanak az erőnek

A Kehi vizsgálatát a norvégok alapvetően azonban azért nem tartják jogosnak, mert ez a szervezet nem ellenőrizheti a Norvég Civil Alap működését egy Magyarország által aláírt kormányközi megállapodás szerint. 

Móra szerint ráadásul a Kehi saját funkciója is más, mert az intézmény az államháztartási törvény szerint a magyar költségvetésen átfolyó pénzeket vizsgálja, miközben ez a támogatás egyáltalán nem folyik át a magyar költségvetésen, a támogatás Brüsszelből közvetlenül a támogatott szervezethez jut, még az Ökotárs Alapítvány számláin sem megy keresztül, ők csak a folyamat lebonyolítását végzik.

Megkérdeztük, hogy nem gondolják-e: azzal, hogy átadnak akár nem érzékeny adatokat is, közvetve elismerik a Kehi vizsgálatának létjogosultságát. Móra azt mondta, egyelőre nincs más lehetőségük, és remélte, a magyar kormány és a norvégok közti június 12-i találkozó hozhat megoldást az ügyben.

Az Ökotárs a helyszínen annyit tudott tenni, hogy jegyzőkönyvbe vetette, szerintük a vizsgálathoz nincs joga a Kehinek.