Ödön
2 °C
11 °C

Eltemetné a Fidesz a választási csalásokat

2014.06.02. 13:33

Örökre titokban tartaná egy fideszes törvénymódosítás, hogy melyik pártok hamisították az aláírásunkat az országgyűlési választáson. A parlamenti választáson sok kamupárt úgy tudott csak elindulni, hogy egymás közt adták-vették az ajánlóíveket, és ezekről másolták át a sajátjaikra a polgárok aláírásait. Hiába mondta ki később a bíróság, hogy az embereknek joga van tudni, hogy melyik pártok használták az aláírásukat a választáson való induláshoz, a következő választásokon a Fidesz mégis lehetetlenné tenné ezt.

Miután többen próbálták megtudni a választási irodáknál, hogy melyik pártok ajánlóívein szerepel a saját aláírásuk, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy állásfoglalásában azt mondta: ennek kiderítése túl sok munkát jelentene a választási irodáknak, ezért erre nincs lehetőség. A NAIH szerint értelmetlen is lenne minderre rákérdezni a jelöltek nyilvántartásba vétele után, hiszen akkor már nincs lehetőség jogorvoslatra: a jelölt mindenképp indulhat a választáson. A NAIH állásfoglalása a volt adatvédelmi ombudsman, Majtényi László szerint felelőtlen és a választások tisztaságát veszélyeztette. 

A NAIH állásfoglalásának megfelelően a választási irodák nem árulták el, hogy melyik ajánlóíven szerepel egy-egy ember neve, de a Társaság a Szabadságjogokért segítségével első fokon három választópolgár is pert nyert. A bíróság kimondta: mindenkinek joga van tudni, hogy melyik párt használta fel az aláírását a választáson való induláshoz.

törvény módosítása

A TASZ által kiszúrt módosítás (amit a fővárosi önkormányzati rendszer átalakításáról szóló törvényben rejtettek el) ezt akadályozná meg minden későbbi választáson: törvényerőre emelné, amit a NAIH mondott, vagyis, hogy csak a jelöltek nyilvántartásba vételéig tartó néhány napban lehetne megkérdezni, hogy melyik ajánlóíveken szerepel a saját aláírásunk. A tizennyolc fideszes és KDNP-s képviselő által jegyzett javaslat azt eredményezné, hogy még bírósági perekkel sem lehet felderíteni a választási csalásokat.

A módosítás nem érinti a folyamatban lévő ügyeket, tehát a TASZ által indított perek még a korábbi törvények szerint fognak befejeződni. Az első választás, amin (elfogadása esetén) ezt a szabályt alkalmazni kell majd, az őszi önkormányzati választás lesz.

A választási csalásos ügyben Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke is feljelentést tett, de csak az aktatologatás ment, nyomozni egyik hatóság sem nagyon akart. Erről itt olvashat részletesen. Az ajánlóíveket a választási eljárásról szóló törvény szerint a választás utáni kilencven napot követő első munkanapon meg kell semmisíteni. A nyomozás során el lehet rendelni az ajánlóívek zárolását, ami megakadályozza ezt a törlést, de az Index erre vonatkozó kérdésire rendre nem érkezett válasz sem az ügyészségtől, sem a rendőrségtől. A TASZ által indított perekben a bíróság elrendelte az érintett ajánlóívek zárolását, de ez csak egy-egy választókör szavazatait érinti.

Ezen is múlt a kétharmad

A kispártok indulását megkönnyítő új választási törvénnyel kapcsolatban az egyik fő kritika az volt, hogy az ellenzéki voksok megosztása érdekében túl alacsonyra került a léc, amit a jelöltállító szervezeteknek az induláshoz meg kell ugraniuk, a listaállításért járó százmilliók pedig kellően vonzóvá teszik az indulást a választói támogatás nélküli kamupártoknak. A választásokon pontosan ez történt, tucatnyinál is több ilyen párt állhatott rajtvonalhoz, a sajtó pedig a listamutyis csalásoktól volt hangos.

A Fidesz végül pont kétharmadnyi, 133 mandátumot szerzett, az egyiket a budapesti 15. választókerületben, ahol alig 58 szavazaton múlt a siker. Ugyanebben az egyéni választókerületben az Együtt 2014 nevű, a baloldali szövetség egyik pártjára nagyon hasonlító nevű formáció 197 szavazatot kapott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?