Natália
1 °C
7 °C

Máris felállt a Fodor Gábor–Fidesz-koalíció, nem is akármiért!

2014.06.04. 12:06 Módosítva: 2014-06-04 15:26:06
A volt fideszes és SZDSZ-es politikusnak valami olyasmit sikerült elérnie, amit 2010 óta egyetlen ellenzékinek sem: a baloldal indítványait rendre lesöprő kormánytöbbség rögtön az első törvénymódosítóját befogadta. Ennek értelmében mégsem jár le a kamupártok és kamujelöltek ideje: ősszel is többes ajánlás lesz, hiába kérte még az NVB is a leszerepelt intézmény mellőzését a rengeteg visszaélés miatt.

Az országgyűlési választás után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András beszámolójában azt javasolta az Országgyűlésnek, gondolja újra a többes ajánlás rendszerét. Egyre-másra derült fény ugyanis a csalásokra, a kamupártok egymásról lemásolt ajánlóíveire, az ajánlóívek feketekereskedelmére, a választópolgárok személyes adataival való visszaélésre.

Az önkormányzati választást szabályozó törvényekben már nem szerepelt a többes ajánlás intézménye, tehát úgy tűnt, legalább az ilyen típusú csalásoktól megszabadulunk az ősszel.

A Magyar Liberális Párt parlamenti képviselője, Fodor Gábor azonban június 2-án benyújtotta első módosító javaslatát, ami az önkormányzati választásokon is bevezetné a széles körben bírált többes ajánlás intézményét. A javaslat szerint

A választópolgár jelölési fajtánként több jelöltet vagy listát is ajánlhat, de csak egy településen, fővárosi kerületben, megyében fogadhat el jelölést.

Fodor azzal – az előzmények ismeretében teljesen abszurd – érveléssel indokolja javaslatát, hogy 

A választópolgároknak meg kellett tanulniuk egy új ajánlási rendszert, a soron következő választáson viszont a régi rend érvényesülne.

illetve, hogy amennyiben 

a többes jelölés nem lehetséges, megteremti a nagy pártok, azaz a kormánypárt lehetőségét arra, hogy már a nála kisebb ellenfelek indulását is megakadályozza.

Az Index információi szerint a kormánypárt Fodor módosítóját – amely egyértelműen a kamupártok és az ajánlási ívekkel visszaélők érdekét szolgálja – befogadta.

Az Együtt-PM elutasítja a többes ajánlás intézményét

Közleményben tiltakozik a többes ajánlás ellen Bajnai Gordon pártszövetsége. Szerintük „az nem csupán felesleges, de kizárólag a politikai kalandorok és a fénymásolót jól kezelő kamupártok érdekeit szolgálja.″ Emlékeztetnek rá, hogy a tavaszi parlamenti választás egyik legnagyobb botránya volt a „kamujelöltek és fénymásolópártok″ megjelenése, és hogy az ellenzéki összefogás kezdetektől ellenezte a többes ajánlást. „Ez a kizárólag a politikai kalandorok és a valós társadalmi támogatással nem rendelkező, de a fénymásolót jól kezelő kamupártoknak kedvez″ – írják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?