Semjén: Trianon nem volt szükségszerű

2014.06.04. 11:05

„Június negyedike a gyásznak, az emlékezésnek, a tanulságok levonásának és a büszkeségnek a napja” – mondta Semjén Zsolt a Magyarság Házában Budapesten az MTI szerint.

Gyász, mert 1541, a régi történelmi Magyarország összeomlása óta nem érte akkora tragédia a nemzetet, mint Trianonnal. Emlékezés, mert történelmünk egyik legnagyobb tragédiájára nem emlékezni nemzeti öngyilkosság lenne

– mondta a miniszterelnök-helyettes.

A tanulság szerinte az, hogy Trianon nem volt szükségszerű: bekövetkeztének alapvető oka többek között az volt, hogy a nemzet nem volt egységes.

Ugyanakkor nem sok nemzet van, amelyik egy ilyen csapás után megmarad, és a magyar nemzet büszke lehet arra, hogy túlélte Trianont.  Semjén szerint büszkék lehetünk azokra a hőseinkre is, akik a határokon túl sokszor a legnehezebb helyzetben kitartottak a magyarságuk mellett, kockáztatva nemegyszer az életüket, egzisztenciájukat, szabadságukat, jövőjüket. Ez a büszkeség jogosít fel és kötelez arra, hogy csak azért is megmaradjunk – jelentette ki Semjén Zsolt, aki szerint a nemzet teljességében csak akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad.