Ezt állítja Orbán a vagyonáról

2014.06.05. 20:11
Ugyanannyi ingatlanja van, de kevesebb a pénze - legalábbis a kormányfő vagyonnyilatkozata szerint így változott a vagyona az elmúlt egy évben.

Ugyanannyi ingatlana van, bankban lévő pénze viszont kevesebb lett Orbán Viktornak, mint tavaly év végén volt - ez derül ki a kormányfő, Fidesz-elnök csütörtök este közzétett vagyonnyilatkozatából.

A miniszterelnök honlapján elérhető nyilatkozat szerint Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Ezen túlmenően a Fidesz elnöke bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit - amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak -, valamint a tavaly vásárolt, szintén felcsúti házát. Autója továbbra sincs a kormányfőnek.

A házastársával, Lévai Anikóval közös számlán lévő pénz azonban csökkent legutóbbi, január 31-én közzétett - a 2013. december 31-i vagyoni helyzetet tükröző - nyilatkozata óta. Míg akkor 1 millió 354 ezer forintot szerepeltetett, a most nyilvánosságra hozott bevallásban már csak 781 ezret.

Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része, 9 millió forint, ami azt jelenti, hogy az idén eddig mintegy 360 ezer forinttal csökkent a tartozásuk.

Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel a Miniszterelnökségtől kapott, törvény szerinti javadalmazását és képviselői fizetését. A Fidesz-elnöki fizetését határozatlan ideig felfüggesztette.

Az országgyűlési törvény kimondja, hogy a képviselőknek a megbízatásukat - azaz az alakuló ülést - követő harminc napon belül, majd azután minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük. Az Országgyűlés május 6-án alakult meg, így a harmincnapos határidő csütörtökön járt le.