Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kákániát csinálna az EU-ból a CÖF

2014.06.05. 13:50

Kilépne a hazai szűk keretek közül a Civil Összefogás Fóruma. A kormánypárti, magát függetlennek mondó szervezet vezetői szerint nem kizárt, hogy a hazai békemenetek után európai szintű menetet szervezzenek céljaik megvalósítására.

A cél pedig nem más, mint az identitás- és demokráciahiányban szenvedő EU átalakítása. Fricz Tamás CÖF-alapító szerint a megfelelő minta ehhez az Osztrák–Magyar Monarchia volna. A javaslatot a politológus elküldi az EU vezetőinek is – derült ki a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ahogyan arra az iskolai tanulmányokból mindenki emlékezhet, a császárság és királyság – K.u.k „Kákánia” – felépítése szerint Magyarország és az Osztrák Császárság közös külügyi, hadügyi irányítással bírt, illetve közös volt az ehhez kapcsolódó pénzügyi adminisztráció. 

Közös volt a fizetőeszköz is – 1892-től az aranyalapú korona –, aminek kibocsátásáért az Osztrák–Magyar Bank felelt. (Önálló nemzeti bankja a magyar királyságnak nem volt.)

A CÖF szerint az EU döntéshozatalát decentralizálni kell, és vissza kell fogni a hatalmasra duzzadt bürokráciát is. Hogy a közös pénzügyi adminisztráció például közös bankfelügyeletet jelent-e, és mi a véleménye a CÖF-nek az euróról, az nem derült ki.

Meglepő módon a CÖF azonban sokkal tovább menne az integráció jelenlegi szintjénél, legalábbis ez következik a közös hadügy létrehozásának támogatásából, hiszen a közös európai hadsereg létrehozása még csak távoli elképzelés, amit Berlin is ellenez.

„Az Európai Unió irányítói végre vegyék tudomásul azt, hogy a nemzeteknek van uniója, és nem az unió elitjének vannak kiszolgáltatott nemzetei" – jelentette ki Csizmadia László, a CÖF másik alapítója, aki szerint ezt az üzenetet európai parlamenti választások eredménye is alátámasztja.

A CÖF a sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy a kormánynak erősítenie kell a nemzetállami szuverenitást – ami épp a Monarchia szétesésével valósult meg, a közép-európai államok megjelenésével.