Majdnem a rezsiharcos lett az oktatási államtitkár

2014.06.05. 14:58 Módosítva: 2014.06.10. 16:33
Hetek óta folyik az ötletelés, hogy ki tölthetné be rátermettebben a Hoffmann Rózsa után megüresedett közoktatási államtitkári posztot. A napokban Czunyiné Bertalan Judit személyében meglett a véglegesnek tekinthető jelölt, de a felsőoktatás felelősén még mindig vitatkoznak: a szintén menesztett Klinghammer Istvánt Tőkéczki László vagy egy természettudós válthatja.

Sorban húzogatta ki az Emberi Erőforrás Minisztérium közoktatási államtitkár jelölti listájáról a felterjesztetteket Orbán Viktor. Az előző ciklusban a kormányzat tagjai közül Hoffmann Rózsát érte a legtöbb politikai és szakmai támadás, ezért most igazi casting alakult ki, hogy megtalálják helyére a megfelelő embert.

A keresgélésben túl gyengekezűnek ítéltetett például Hoppál Péter, a Fidesz jelenlegi szóvivője, aki énektanári és intézményvezetői múltja miatt került a jelöltek közé. Egy ideig nagyon biztosnak tűnt, hogy ő veheti át Hoffmann Rózsától a területet, az átadás-átvételről személyes megbeszélést is folytatott a KDNP-s politikusnővel.

Az államosított közoktatás kevésbé problémás menedzselését azonban az egyik legfontosabb célkitűzésként jelölte meg a miniszterelnök a Balog Zoltán vezette tárcának, ezért keményebb ember után néztek.

Ekkor merült fel a Fidesz eddigi rezsicsökkentési biztosa, Németh Szilárd lehetséges megoldásként. Némethről tényleg nem lehet azt mondani, hogy gyengekezű vezető, bizonyította az ellenkezőjét rezsibiztosként és csepeli polgármesterként is. Ráadásul rendelkezik egy könyvtár-tanítói szakon szerzett oklevéllel, és rövid ideig igazgató is volt a Csikó sétányi, későbbi nevén Görgey Artúr Általános Iskolában, ezért szakmabelinek mondható.

Némethtel párhuzamosan felmerült Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő, a Nyíregyházi Főiskola docensének neve is. Vinnai az előző ciklusban a kormánymegbízott volt, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezette.

Az Index információi szerint a befutó végül egy másik ex-kormánymegbízott, Czunyiné Bertalan Judit lett. Czunyiné májusban mondott le az összeférhetetlenségi szabályok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetéséről. Történelem szakos tanár, aki oktatott többek között a Károli Gáspár Református Egyetem tanítóképző főiskolai karán és az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is.

Változás lesz a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős államtitkári poszton is. Ezt a megbízatást az oktatási államtitkárság 2013-as megosztása óta látta el az ELTE egykori rektora. Klinghammer István a májusi országgyűlési választás után a sajtóban jelezte, hogy szívesen folytatná a munkát a harmadik Orbán-kormányban is. A miniszterelnök mégsem hajlott az javaslat elfogadására: úgy tudjuk, a rektori elit érdekeinek túlzott figyelembevétele volt a szakítás indoka.

Klinghammer helyét Tőkéczki László történész veheti át. A jobboldali szimpatizáns és háttéremberként ismert professzor Klinghammerhez hasonlóan a professzori tekintélyt adná a posztnak, a gyakorlati teendők elvégzése pedig továbbra is Maruzsa Zoltánra hárulna, aki jelenleg is helyettes államtitkárként dogozik.

Úgy tudjuk, erre a személyi javaslatra azonban még nem mondott áment Orbán Viktor, így az sem kizárt, hogy a végül Palkovics László, az akadémikus lesz a kiválasztott.