Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Deutsche Telekom szerint abszurd az origós vád

2014.06.06. 18:27 Módosítva: 2014-06-06 18:46:29

Napok óta elkeseredett, dühös vagy gyalázkodó posztok tömegei jelennek meg a Deutsche Telekom Facebook-oldalán az Origo főszerkesztőjének kirúgása miatt. A német vállalat, amelyben a német állam is jelentős tulajdonrésszel bír, ma végül válaszolt. Szerintük abszurd és alaptalan a vád, hogy együttműködtek volna a kormánnyal, és a mobilfrekvencia-pályázat eredményéért cserébe beleszóltak volna a médium belső működésébe.

Azon vádakra válaszul, amelyek szerint a Magyar Telekomban 59,2 százalékos részesedéssel bíró Deutsche Telekom titkos alkuba bocsátkozott volna a magyar kormánnyal az Origo nevű médiavállalattal kapcsolatban, a mobilfrekvenciákért cserébe, azt válaszoljuk, hogy ezen vádak teljesen abszurdak és alaptalanok. A mobilfrekvenciákkal kapcsolatban megjegyezzük, hogy mindhárom mobilszolgáltató hasonló feltételekkel vett részt a versenyben, és nyertes pályázatunk magasan az európai árszínvonal felett van, ahogy a másik két szolgáltató esetében is.

A Deutsche Telekom leszögezi, hogy a szólásszabadság és a szerkesztői függetlenség nem vita tárgya. Mint tőzsdei cég, nagy hangsúlyt fektetünk az átláthatóságra minden üzleti tevékenységünk esetében.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn váratlanul felmondtak az Origo főszerkesztőjének, Sáling Gergőnek. A sajtón belül nyílt titok volt, hogy a kormány felől hónapok óta nyomás nehezedett a lapra, amely többek közt Lázár János titkos utazgatásairól közölt leleplező cikket, pert is nyerve a politikus ellen. Lázár a múlt héten sértődött nyilatkozatban kelt ki az Origo cikke ellen, név szerint említette a szerzőt, Pethő Andrást. Nem sokkal később a főszerkesztőnek felmondtak, majd a következő nap Lázár bejelentette, hogy a Magyar Telekommal fog minden magyar háztartásba szélessávú internetet vinni, mégpedig 300 milliárdért. Erről a megállapodásról egyébként nem szól a fenti nyilatkozat.

A frekvenciapályázat két hét múlva jár le. Ahogy cikkünkben részletesen bemutattuk, a magyar kormánynak számtalan lehetősége van, hogy nyomást gyakoroljon a telekommunikációs cégekre.