Mégis a Várba költözik Orbán Viktor

2014.06.06. 17:24 Módosítva: 2014.06.06. 18:19

 A budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő.

HUS 0055 ok
Fotó: Huszti István

Kiderült, hogy a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a felújítási programnak a keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik.

Szétszórják a minisztériumokat

Kurucz Éva arról is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig.

Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek a minisztériuma Debrecenbe költözését – szintén 2016. március 15-ig – kell megvizsgálnia.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig.

A minisztériumok elköltöztetése már téma volt 2010-ben. Ahogy meg is írtuk, Kósa Lajos a földművélesi minisztériumot költöztette volna, például, Debrecenbe.

Melyik minisztérium elköltöztetése volna a legsürgetőbb?

A központi államigazgatás egyes részeinek vidékre költöztetése mindenesetre elég körülményesnek ígérkezik. A kormánytól teljesen elkülönülten működő Alkotmánybíróság székhelye például egészen 2012-ig Esztergomban volt, ám még ez az 50 kilométer is túl nagy távolságnak bizonyult: az alkotmánybírók ellenállása és a hiányzó feltételek miatt az AB valójában mindvégig Budapesten működött, végül ezt az állapotot szentesítették pár éve.

Orbán régóta a Várba vágyott

Évek óta téma, hogy Orbán Viktor vágya  a Várból iránytani az országot. Bár a kormány felköltöztetése évek óta téma,  és az Index számos cikkben foglalkozott a Vár átalakításának kormányzati jeleivel, a tervet hivatalosan soha nem ismerték el. (Cikkeztünk erről 2010-ben, majd egy 2011-es cikksorozatban.)

A pletykák szerint az egész múzeumi negyed-terv is innen indult. Ha a Nemzeti Galéria és a Széchenyi könyvtár lejönne a Várból, a Palota jelentős része felszabadulna. Híreink szerint a Várkert bazár felújítása a felújítási folyamat első lépése. A kormány 2010-ben már arról beszélt, hogy 2014-re elköltöznek valahová a parlamentből. 

Orbán egyébként a Sándor palotát is magának újíttatta fel még első kormányzásakor, de a kormányváltás után a szocialisták átengedték azt a köztársasági elnöknek.

A miniszterelnök Várba költözése szimbolikus jelentőségű, hiszen főhajtásként értelmezhető a demokrácia előtti államberendezkedés előtt.