Valami nagyon füstölt a Liszt Ferenc reptéren

2014.06.07. 10:07 Módosítva: 2014.06.07. 12:02

Szombat délelőtt füstriadó okozott fennakadást a Liszt Ferenc repülőtéren, 20-40 perces késést eredményezve.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója rövid telefonos tájékoztatást adott az Indexnek:

A füstjelző rendszer valóban beriasztott, de a jelenlegi információk szerint a füst az épületen kívülről származott, onnan került a repülőtér szellőzőrendszerébe. A szakértők jelenleg a füst pontos okait vizsgálják. Mivel a riasztás miatt ki kellett üríteni a repülőteret, a járatok feltorlódtak, így egy-két óráig is eltarthat, amíg a menetrend teljes egészében helyreáll.

Sok utas arról panaszkodott, hogy a repülőtéri biztonsági személyzettől semmilyen információt nem kapnak, és a hangosbemondó is csak azt hajtogatja, hogy mindenki a Főtaxival utazzon, mert a többiek hiénák. A füstriadót megelőzően ráadásul egy gyanús bőrönd is kavarodást okozott.

Varga Attila (alias sixx) kollégánk a Monte Carlo-i tévéfesztiválra indult volna:

Tűzoltóautó, rendőrök mindenütt. ‎Egy elhagyott csomagot tűzszerészek és kutyák vizsgálnak, az A terminál indulóba nem engednek be senkit. A checkin pultok üresek, mindenki csak néz ki a fejéből. Kizavarnak mindenkit, és nem mondanak semmit.

Stöckert Gábor kollégánk pedig a Los Angeles-i videojáték- és kütyüdzsemborira, az E3-ra:

Az utasok a biztonsági kapuknál tömörülnek azt várva, mikor engedik vissza őket. Közben a biztonságiak azt hajtogatják, hogy ki kell menni teljesen az épületből, de nem mozdul senki. Az egyik előbb azt mondta, tűz volt, de lehet, hogy csak ijesztgetni akart, hogy kimenjünk.

Később hozzátette:

Amúgy nagy élmény mászkálni a totál üres terminálon, kicsit posztapokaliptikus a hangulat.

Az Index utazási magazinja, a Travelo is a reptéren volt. A toledói pünkösdi fesztiválra induló Lehoczki Márta jelenti:

Azt a felvilagosítást adta a biztonsági ellenőrzésnél a személyzet most, hogy tűzriadó, nekik sem mondtak többet. A gépek nem indulnak, ne izguljon senki, emiatt nem fogja lekésni. A Caffe Ritazza személyzete azt mondta, hogy égett műanyag szagot éreztek a reptéren belül. 

A terminálra visszatérés viszont neki sem volt zökkenőmentes:

Újra halad a biztonsági ellenőrzés, az automata beengedőkapuknál viszont nem engedi be az utasokat a rendszer, ha az eredeti indulasi idopontot lekésték. Személyzet sehol.

Mint délutánra kiderült, a füstöt az okozta, hogy izzani kezdett a külső részen lévő, kijelölt dohányzóhelynél lévő falburkolat szigetelése, ez azonban csak akkor derült ki, amikor megbontották azt. A problémát vélhetően egy eldobott cigaretta okozta, a pontos részletekre azonban csak a katasztrófavédelem szakhatósági vizsgálata adhat választ.