Árpád
-2 °C
3 °C

Lázár János, tűnj el! Tup-tup, tüff!

2014.06.09. 17:55 Módosítva: 2014-06-09 18:19:06
A Parlamentnél kezdődött, vonulással folytatódott, a Magyar Telekom Krisztina körúti székházánál ért véget az a tüntetés, amit a Miniszterelnökség vezetője ellen szervezett a Kettős Mérce blog. Azt ígérik, hogy lesz folytatás.

A hat órai kezdés előtt néhány perccel körülbelül százan gyűltek össze a fővárosi Kossuth téren, ahová a Kettős Mérce blog szervezett tüntetést Lázár János ellen. A létszám később 400-500 főre nőtt, az Alkotmány utcában szellősen álltak, a Honvéd utcáig már nem ért el a tömeg, jelentették a helyszínről munkatársaink. Vágó Gábor volt LMP-s képviselőt és több origóst is lehetett látni. A színpadon élőben mondtak le egy T-előfizetést. Arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy ki az a Lázár János? Az alkalmazottunk, hangzott el.

A Kossuth téri program háromnegyed hét körül ért véget, a résztvevők elindultak a Magyar Telekom Krisztina körúti székháza elé. Becslések szerint ezernél is többen demonstráltak. Az Alagút akusztikáját kihasználva a We Will Rock You refrénjének dallamára a

Lázár János, tűnj el!

szöveget skandálta a tömeg. Aztán ugyanezt Orbán Viktorral is megtették. A hangszórós kocsiból bemondták, hogy a Telekom ásványvizet osztogat a Krisztina körúton. Állítólag megszámolták, 512 palackot hozott a cég, majd ment a morgás, hogy „ez elég gyér ahhoz a milliárdos üzlethez képest, amit a sajtószabadságunkról kötöttek”.

A szónok példaképnek nevezte az Origo távozó munkatársait, ezt a mondatot nagy taps fogadta. A kétmilliós hotelszámláról szóló cikket több ezer példányban kinyomtatták és szétosztották. A békés tüntetésnek nyolckor lett vége, a szervezők folytatást ígérnek, a tömeg válasza: „folytatjuk!”

Kedden az Origo Dob utcai székházánál kezdődött szimpátiatüntetés az egy nappal korábban váratlanul menesztett főszerkesztő, Sáling Gergő mellett. Utódját, Pálmai L. Ákost komoly fenntartásokkal fogadta a szerkesztőség, ezt később egy közleményben is kifejezték.

Sáling Gergő a Válasz.hu kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a Lázár János utazásait feltáró cikksorozatnak is köze volt a fejleményekhez. A szerző, Pethő András, aki a lap főszerkesztő-helyettese is volt, szerdán mondott fel. Őt követték a felelős szerkesztők, Tóth Sára és Bordás Gábor. Csütörtökön a Hírek és a Videó rovat tizenöt munkatársa jelentette be távozását.

A Deutsche Telekom az Origo belügyének tekinti a történteket, a vádakat abszurdnak nevezték.

Lázár János, aki péntek óta miniszterként vezeti a Miniszterelnökséget, kedden még államtitkárként azt mondta az MTI-nek:

azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől – akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam –, hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket.

Az Index álláspontját itt olvashatja el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?