Lázár János, tűnj el! Tup-tup, tüff!

2014.06.09. 17:55 Módosítva: 2014.06.09. 18:19
A Parlamentnél kezdődött, vonulással folytatódott, a Magyar Telekom Krisztina körúti székházánál ért véget az a tüntetés, amit a Miniszterelnökség vezetője ellen szervezett a Kettős Mérce blog. Azt ígérik, hogy lesz folytatás.

A hat órai kezdés előtt néhány perccel körülbelül százan gyűltek össze a fővárosi Kossuth téren, ahová a Kettős Mérce blog szervezett tüntetést Lázár János ellen. A létszám később 400-500 főre nőtt, az Alkotmány utcában szellősen álltak, a Honvéd utcáig már nem ért el a tömeg, jelentették a helyszínről munkatársaink. Vágó Gábor volt LMP-s képviselőt és több origóst is lehetett látni. A színpadon élőben mondtak le egy T-előfizetést. Arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy ki az a Lázár János? Az alkalmazottunk, hangzott el.

A Kossuth téri program háromnegyed hét körül ért véget, a résztvevők elindultak a Magyar Telekom Krisztina körúti székháza elé. Becslések szerint ezernél is többen demonstráltak. Az Alagút akusztikáját kihasználva a We Will Rock You refrénjének dallamára a

Lázár János, tűnj el!

szöveget skandálta a tömeg. Aztán ugyanezt Orbán Viktorral is megtették. A hangszórós kocsiból bemondták, hogy a Telekom ásványvizet osztogat a Krisztina körúton. Állítólag megszámolták, 512 palackot hozott a cég, majd ment a morgás, hogy „ez elég gyér ahhoz a milliárdos üzlethez képest, amit a sajtószabadságunkról kötöttek”.

Lázár János! Hagyjál!

A szónok példaképnek nevezte az Origo távozó munkatársait, ezt a mondatot nagy taps fogadta. A kétmilliós hotelszámláról szóló cikket több ezer példányban kinyomtatták és szétosztották. A békés tüntetésnek nyolckor lett vége, a szervezők folytatást ígérnek, a tömeg válasza: „folytatjuk!”

Kedden az Origo Dob utcai székházánál kezdődött szimpátiatüntetés az egy nappal korábban váratlanul menesztett főszerkesztő, Sáling Gergő mellett. Utódját, Pálmai L. Ákost komoly fenntartásokkal fogadta a szerkesztőség, ezt később egy közleményben is kifejezték.

Sáling Gergő a Válasz.hu kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a Lázár János utazásait feltáró cikksorozatnak is köze volt a fejleményekhez. A szerző, Pethő András, aki a lap főszerkesztő-helyettese is volt, szerdán mondott fel. Őt követték a felelős szerkesztők, Tóth Sára és Bordás Gábor. Csütörtökön a Hírek és a Videó rovat tizenöt munkatársa jelentette be távozását.

A Deutsche Telekom az Origo belügyének tekinti a történteket, a vádakat abszurdnak nevezték.

Lázár János, aki péntek óta miniszterként vezeti a Miniszterelnökséget, kedden még államtitkárként azt mondta az MTI-nek:

azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől – akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam –, hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket.

Az Index álláspontját itt olvashatja el.