Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jelnyelvtudásért is jár extra pénz ezentúl

2014.06.10. 14:49

A jelnyelvtudásukért is kaphatnak nyelvvizsgapótlékot ezentúl azok a köztisztviselők és közalkalmazottak, akik jelnyelvtudást is igénylő munkakörökben dolgoznak. A felsőfokon jelnyelvelőknek az illetményalap 100 százaléka, azaz 38 650 forint jár, a középfokú jelnyelvvizsgával rendelkezők az alap 60, az alapfokú vizsgával rendelkezők pedig a 15 százalékát kapják meg a fizetésük mellé.

A nyelvtanári, tolmácsi és fordítói munkakörökben dolgozók nem kaphatnak extra pénzt a jelnyelvtudásukért. Azt, hogy ezeken kívül melyik munkakörben szükséges a jelnyelv használata – és jár ezért extra pénz – a munkáltató határozza meg.

A köztisztviselőkről szóló törvény módosítását két fideszes képviselő nyújtotta be, egyikőjük, dr. Tapolczai Gergely maga is siket. A képviselők az alaptörvény egyik passzusára hivatkoztak, amely szerint a magyar jelnyelvet, mint a magyar kultúra részét, védeni kell. Reményeik szerint a törvénymódosítás növelni fogja a közigazgatás hatékonyságát, mert ha több jelnyelvet beszélő közalkalmazott lesz, akkor gördülékenyebb és személyesebb lehet az ügyintézés.