Jolán
2 °C
4 °C

Átalakíthatják az önkormányzati választás rendszerét

2014.06.10. 08:29

Az Országgyűlés a Fidesz javaslatára keddi ülésén szavazhat az önkormányzati választási rendszer átalakításáról, amelynek révén a kerületi polgármesterek adnák a Fővárosi Közgyűlés többségét. A képviselők emellett kedden kérdezhetik először a harmadik Orbán-kormány tagjait.

A Ház ülése 13 órakor kezdődik, a napirend előtti felszólalásokat megelőzően Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa veheti át a Bajnai Gordon volt kormányfő által visszaadott független parlamenti mandátumot. Az ellenzéki szövetség vezetője már Országgyűlésbe kerülése után jelezte, választási indulása ellenére mégsem ül be a parlamentbe, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke pedig az Indexnek adott interjúban arról számolt be, hogy Bajnai Gordon háttérbe vonul, és nem kíván mindennapi szinten részt venni a párt irányításában.

A napirend előtti felszólalásokat követően az új kabinetnek szóló első azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el, az interpellációkra azonban még várni kell a házelnök előzetes napirendi javaslata alapján.

Az Országgyűlés határozathozatalai között elfogadhatja azt a kormánypárti javaslatot, amely értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. A Fidesz kezdeményezésében enyhítene az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, és az önkormányzati voksoláson is bevezetné a többes ajánlás rendszerét.

Gulyás Gergely kedden az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt: a parlament nyári rendkívüli törvényhozási időszaka július 4-én érhet véget. A fideszes országgyűlési képviselő elmondta: az önkormányzati törvényről már kedden szavaznak a képviselők, és még a héten döntés születhet a reklámadóról is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?