Kumin Ferencből nem lett újra nemzetközi kommunikátor

2014.06.10. 11:10

Az Index információi szerint a teljes kommunikációs fronton változások lesznek az új Orbán-kormányban.

Pénteken jelentették be, hogy Kurucz Éva, a Hír TV műsorvezetője veszi át Giró-Szász Andrástól a kormányszóvivői feladatokat. Az új poszton Kurucz Éva az aznapi kormányülés után már ki is állhatott a sajtó elé: első megbízatása az volt, hogy a minisztériumok és a Miniszterelnökség költözési terveiről adjon tájékoztatást.

Úgy tudjuk, Giró-Szász András mellett nem kapott újabb megbízatást Kumin Ferenc sem.

Kumin 2012 júniusa óta a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár lett a Miniszterelnökségen. Kumin a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként dolgozó Kovács Zoltán területét vette át. Kinevezésével minden kormányzati kommunikációs hatáskör a Miniszterelnökségre került. Erről akkor azt mondták: a miniszterelnök döntése volt, hogy így egységesítse a bel- és külföldi kormányzati kommunikációt.

Hivatali ideje alatt Kumin nem panaszkodhatott arra, hogy nem akad tennivalója: számos külföldi újság, politikus, sőt rajzfilm foglalkozott a magyar kormánnyal olyan hangnemben, amely azonnal magyar ellenreakciót kívánt.

A helyettes államtitkár tavaly tavasszal kezdett például emlékezetes csatába a ZDF televízióval, amikor a német közszolgálati adó gyermekhíradójában – egy rajzfilmes műsorban – a magyar médiatörvényt és alaptörvényt bírálták. Kumin gusztustalan médiaterméknek nevezte az anyagot, amelynek tartalma „teljes mértékben hazug″ volt.