Judit
2 °C
7 °C

Aki nem rendes, az pakolhat és mehet

2014.06.12. 11:00 Módosítva: 2014-06-12 11:47:14

A kaposvári közgyűlés nagy többséggel elfogadta el azt a rendeletet, amelyik megszigorítja a lakásfenntartási támogatás odaítélését. A rendelet szerint azok nem kapják meg az önkormányzati támogatást, akik nem tartanak rendet a lakókörnyezetükben, és nem tartják be az együttélés szabályait.

Az előterjesztés szerint "jelentős ösztönzést jelenthet a szociálisan rászoruló családok számára" a támogatás megvonása. Az egyes ügyeket vagy az önkormányzat saját értesülése alapján, vagy bejelentés alapján vizsgálnák ki. Először felszólítanánk a lakót, hogy tegyen rendet környezetében. Ha ennek nem tesz eleget, akkor vonnánk meg három hónapra a havi 10 ezer forintos támogatást.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen azt mondta:

Aki a rendet nem tartja be, annak nem tisztességesek a szándékai, az pakolhat és elmehet innen.

A Kapospont beszámolója szerint az ülésen Szita Károly és egy másik fideszes felszólaló is azt mondta, hogy még szigorúbb szabályozást szeretnének elérni. A Jobbik támogatta az előterjesztést.

A tervezetet előkészítő önkormányzati munkacsoport vezetője, Borhi Zsombor tanácsnok azt mondta: ha valaki segélyt kér a várostól, akkor teljesítse a közösség által elfogadott és elvárt feltételeket. 

Az ülésen az MSZP-s Lamperth Mónika tiltakozott a rendelet ellen. Ő azt kérdezte, mit értenek a tervezet kidolgozói a rend fogalma alatt, és ez szerinte a különböző kultúrájú emberek közötti problémákat nem fogja megoldani.

A szintén MSZP-s Pintér Attila szerint a tervezet neuralgikus pontja, hogy egymás feljelentgetésére ösztönzi az embereket, ami konfliktusokat okoz majd. Borhi Zsombor tanácsnok erre azt mondta: a konfliktusok évek óta tartanak, ő inkább attól tart, hogy a félelem miatt nem lesznek bejelentések. Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerint sem a rendbontókról szóló bejelentések okoznak konfliktusokat, hanem egyesek életvitele.

A közgyűlés a rendeletet 14 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el.

Kaposváron tavaly csaknem négyezren kaptak az önkormányzattól lakásfenntartási támogatást. Közülük csak egy szűk kört érint a rendelet. A határozati javaslat szerint a főjegyzőt felkérik, hogy fél év múlva értékelje a tapasztalatokat, és indokolt esetben tegyen javaslatot egy szigorúbb szabályozásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?