#SpeakUpForHungary: Lázár ellen tiltakozik húsz ország hatvan civil szervezete

2014.06.12. 12:23

Kenyától Lettországig, Amerikától Grúziáig több mint húsz ország hatvan civil szervezete vállal szolidaritást a magyarokkal, mert a kormány nyomás alá helyezte a neki nem tetsző, tőle független civileket. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető szuperminiszter csütörtökön tárgyal a Norvég Alap képviselőivel Brüsszelben, ezért a magyar civilekkel szolidáris nemzetközi és külföldi szervezetek ezen a napon valamilyen formában foglalkoznak a magyar helyzettel a saját honlapjukon, a Facebookon, Twitteren vagy máshol. Úgy tudjuk, hogy Lázár délben kezdte meg a tárgyalást Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselőivel.

A magyarokkal szolidaritást vállaló közleményt többek között a legjelentősebb nemzetközi antikorrupciós szervezet, a Transparency International és az USA legrégebbi és legnagyobb jogvédő szervezete, az American Civil Liberties Union is közzétette. Az ACLU megjegyzi, hogy főszabály szerint nem nyilvánítanak véleményt az Egyesült Államokat közvetlenül nem érintő kérdésekről, de mint írják, örömmel vállalnak szolidaritást a megtámadott magyar civil szervezetekkel. „A független civil társadalom alapvető szerepet játszik egy demokratikus nemzet életében, hiszen a hatalommal és a visszaélésekkel szemben fékként és egyensúlyként működik” – teszik hozzá. A Human Rights Watch arra figyelmeztet a szolidaritási nyilatkozatában, hogy antidemokratikus folyamatok erősödnek Magyarországon.

unnamed.png
Fotó: TASZ

A szolidaritási nyilatkozat szintén olvasható a Kenyai Emberi Jogi Bizottság és egy lengyel szervezet oldalán – a csatlakozó szervezetek teljes listája a Társaság a Szabadságjogokért oldalán tekinthető meg. A közösségi médiában a ‪#‎SpeakUpForHungary hashtaget érdemes követni, a Facebookon itt, a Twitteren pedig itt.