Ma mivel rúgott bele a kormányba az RTL-híradó?

2014.06.12. 19:51 Módosítva: 2014.06.12. 19:57

Visszavett a szerdán bemutatott tempóból az RTL híradója. A reklámadó elfogadása utáni második napi hírműsoruk már nem emlékeztetett az előző esti sorozatlövésre. Igaz, a szerkesztők jól láthatóan elkülönítettek egy blokkot a kormánykritika számára.

A híradó kezdeti témái a hagyományos trendet követték: Trafikrablás. Gázrobbanás. Ítéletidő Baranyában. Taxinak ütköztek, meghalt. Tűzoltók vágták ki a roncsból. Stb.

Következnek a hírek

Amikor már úgy tűnt, hogy a „Lyuk tátong az új villamos pályája alatt” című riport lesz a legdurvább anyag, váratlanul két lábbal szálltak bele a kormány minisztériumköltöztetős tervébe.

A Milliárdokba kerülhet a minisztériumok elköltöztetése című riportban a terv buktatóit járták körül. Bejátszották Navracsicsot, aki megmagyarázta, hogy mekkora megtakarítás lesz a minisztériumok vidékre költöztetése. Majd a stáb lement Debrecenbe, és megmutatta, milyen lepukkant épületekbe kellene költöznie a minisztériumnak, ha nem akarnak új komplexumot építeni. Voltak ellenzéki megszólalók, költségkalkulációk, hogy az anyag végkicsengése az legyen: a kormány tervének biztos nem az az értelme, mint amivel indokolnak.

A csatorna ezután visszatért fő sérelméhez, a médiaadóhoz, amelyről újra elmondták, hogy „társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül fogadták el”. A reklámszövetség megszólaltatott elnöke rámutatott a kedves nézőknek, hogy a kormány közvetve őket szívatja meg. „Ha például a moziban kevesebb a reklám, akkor a filmforgalmazó drágábban adja majd a jegyeket.”

Szinte kéjes hangsúllyal hangzott el, hogy a költségvetés 8 milliárdot remél az új adóból, miközben 48 milliárdot költenek a közmédiára, noha annak nézettsége töredéke a kereskedelmi csatornákénak.

Politikai esztrádműsor

A legszórakoztatóbb mégis a kis kormányfroclizó rovat volt, amelyet azzal vezettek fel: a kritikák szerint a csatorna csak most kezdett valódi médiaként viselkedni, a médiaadó megjelenéséig eszükbe sem jutott politikával foglalkozni.

Esztrádműsort állítottak össze Lázár János lézerblokkolójából, Kósa Lajos megunhatatlan alakításából, amikor elsasszézik a kamera elől, azon méltatlankodva, hogy nem pozitív dolgokat kérdeznek tőle. És bevágtak jeleneteket a Vona Gábornak, Szanyi Tibornak, és Simon Gábornak okozott kellemetlen percekből.

Egy finn művész kapcsán ejtettek néhány szót a kormány hajléktalanellenes politikájáról, aztán újra jött a tiszavirágzás, a sörfesztivál, és a tehén, amelyik kutyának hiszi magát. Az értékelhető tartalom becslésünk szerint elérhette a műsor egyharmadát.