Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miskolci Fidesz: Az ellenzék hergeli a szegényeket

2014.06.12. 11:32 Módosítva: 2014-06-12 14:55:05

A miskolci nyomortelepek felszámolásáért támogató aláírásgyűjtő kampányt indít a városi önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciója – közölte a frakció szóvivője, Soós Attila.

Megbánják még ezt

Az Index pár napja a helyszínen készített riportot a nyomortelepek felszámolási tervéről. Az egyik ott élő asszony így nyilatkozott:

„Majd megbánják még ezt a miskolciak. Hogy elzavarnak innen. Mert aki itt él, az szinte mind közmunkás. Mit gondolnak, ki fogja a városban takarítani az utcákat, ha elküldenek minket? Senki. Itt a cigányon kívül más seprűt, lapátot nem nagyon vesz a kezébe. Meg fog fulladni Miskolc a szemétben, meg bizony. De megérdemlik.”

Nem egyeztettek

Ahogy azt az Index is megírta, a miskolci önkormányzat közgyűlése május 8-án megszavazta a Fidesz-KDNP-frakció azon javaslatát, miszerint a városi nyomortelepekből környékbeli falvakba költöztetnék a szegényeket.

A nyomortelepeken élőknek azt ajánlották fel, hogy ha hajlandóak eladni a tartós lakhatásra, gyermeknevelésre alkalmatlan házakat, és a város közigazgatási határán túli településeken vesznek új, magasabb komfortfokozatú ingatlant, másfél-két millió forintot kaphatnak, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

A terv ellen számos politikai párt és civil szervezet is felszólalt, mondván Miskolc városa így akar megszabadulni a szegényektől, és rátolni a szociális problémákat a környékbeli falvakra, méghozzá úgy, hogy az érintett polgármesterekkel egyébként semmilyen módon nem egyeztettek.

Hergel az ellenzék

Soós Attila most a kritikákra úgy reagált, hogy az ellenzék „Miskolcot és a városvezetést politikai haszonszerzésből ország-világ előtt igyekszik lejáratni”. Szerinte „egyes balliberális miskolci képviselők” megkezdték az úgynevezett számozott utcák és a többi érintett városrész lakóinak hergelését, ezt a társadalmi feszültséget gerjesztő tevékenységet a különböző ellenzéki erők azóta is folytatják.

A fideszes várospolitikus szólt arról is, hogy időközben megalakult az úgynevezett „kitelepítés elleni bizottság”, amelynek képviselői bejelentették: országos demonstrációval tiltakoznak a városrendezési program ellen, amelyet "hamis lózunggal már egyenesen kitelepítésnek neveznek." Soós Attila leszögezte: Miskolcon nem lesz semmiféle kitelepítés, aki ilyet mond, az társadalmi csoportokat ugraszt egymásnak, felelőtlenül. Soós Attila szerint azért indítják el heteken belül az aláírásgyűjtést, hogy megkérdezzék a „józan miskolci többséget”, a város lakóit a tervről.

A Jobbik is aláírásokat gyűjt, de nem azért

Jakab Péter, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője bejelentette, hogy pártja is aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy a város számolja fel a nyomortelepet, ugyanakkor ők azért kampányolnak, hogy a város úgy tegye ezt meg, hogy nem fizet a nyomortelepen élőknek.

Jakab szerint Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere azzal, hogy a csütörtöki közgyűlésen levette a napirendről a Jobbik ingyenes gettófelszámolásról szóló javaslatát, egyértelművé tette: "esze ágában sincs felszámolni a város cigánytelepeit, helyette továbbra is kétmilliókkal jutalmazza a renitenseket". A Jobbik fontosnak tartja, hogy a képviselők olyan gettófelszámolást szavazzanak meg, amely az adófizetőknek nem kerül pénzbe.