Három órán át tárgyaltak a Norvég Alapról

2014.06.12. 18:25 Módosítva: 2017.01.12. 12:01

Közel három órán át tartott a tanácskozás csütörtökön Brüsszelben a magyar kormány képviselői (Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára) és a Norvég Alap donor államait (Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát) képviselő Finanszírozási Mechanizmus Bizottság (FMC) illetékesei között.

A megbeszélés után a távozó magyar küldöttség nem nyilatkozott a sajtónak, írja az MTI. Anders Erdal, az FMC elnöke azt mondta az újságíróknak, hogy az építő szellemű megbeszélésen értek el haladást, de még további tárgyalásokra lesz szükség.

Az FMC később közleményt adott ki, és ebben azt írják, hogy a donor országokat nagyon aggasztja az alapok felhasználására hivatott nemzeti koordinációs iroda (National Focal Point) magyarországi hiánya. A közlemény szerint megoldást kell találni a lebonyolítási struktúrával és a civil társadalommal kapcsolatos ügyekre egyaránt.

A 444.hu Csepreghy Nándor helyettes államtitkárra hivatkozva azt írja: a norvégok csütörtökön azt követelték, hogy a magyar fél állítsa le a KEHI vizsgálatát a programirodánál, a magyar kormány pedig azt vetette a norvégok szemére, hogy 2012 óta egyszer sem választoltak az Ökotársra panaszkodó levelekre.

A 444.hu szerint a tanácskozáson a civilek ügyében semmit nem közeledtek az álláspontok, haladás csak a gazdaságfejlesztési támogatásoknál volt.

Csepreghyt később az MTI is idézte. Azt mondta: két témában tárgyaltak. A kormányhoz tartozó 9 program kérdéséről sikerült megállapodni, a kormány elfogadja Norvégia álláspontját, és a központi államigazgatáson belül, konkrétan a Miniszterelnökségen hozza létre a kabinethez tartozó programok kapcsolattartó rendszerét. Július végén norvég látogatás lesz Magyarországon, ezt a munkát addigra be lehet fejezni, és akkor az érintett 9 programban újra lehet indítani a finanszírozást, tette hozzá Csepreghy.

Csepreghy maga is azt mondta, hogy a norvég civil alap ügyében viszont nem közeledtek az álláspontok. A magyar küldöttség  a helyettes államtitkár szerint jelezte a norvég partnernek, hogy a KEHI a vizsgálatot befejezi. Lázár János miniszter arra utasította a KEHI-t, hogy a lehető leggyorsabban végezzék el a munkát. A vizsgálati eredmény birtokában leülnek az Ökotárs vezetőivel, illetve a norvég kormány képviselőivel, hogy megbeszéljék a továbbiakat, tette hozzá Csepreghy.

A Norvég Alap ügyéről részletesen itt olvashat.