Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pert vesztett a Politikatörténeti Intézet, át kell adnia az államnak az iratanyagát

2014.06.12. 08:45

A Kúria szerdán elutasította a Politikatörténeti Intézet (PTI) felülvizsgálati kérelmét, így a másodfokú jogerős ítélet szerint az intézetnek át kell adnia a Nemzeti Levéltár számára az 1944-89 közötti időszakból őrzött iratanyagát – írja a Népszabadság.

A több száz folyóméternyi dokumentum a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, valamint más baloldali politikai és társadalmi szervezetek, szakszervezetek iratanyagát tartalmazza. A 2009 óta közhasznú nonprofit kft.-ként működő intézet levéltári anyagának jelentős részét 2012-ben – a levéltári törvény módosításával – rekvirálta a kétharmados kormánytöbbség.

Földes György, az intézet főigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Kúria döntéséből az következik, hogy a magyar állam – példa nélküli módon – kártalanítás nélkül sajátította ki a levéltári anyagot. Mint mondta, a PTI kész átadni a dokumentumokat a Nemzeti Levéltár részére, de ennek együtt kell járnia azzal, hogy a magyar állam megtéríti az intézetnek az elmúlt negyedszázadban az iratok őrzésével tárolásával, kutathatóvá tételével kapcsolatos költségeit, sok százmillió forintot.

Az intézet egyébként pert indított a magyar állam ellen a strasbourgi bíróságon is, több mint egymilliárd forintos kártalanítást követelnek.