Szélesre tárnák a kaput az online szerencsejáték előtt

2014.06.12. 21:59

A fideszes Bánki Erik benyújtott csütörtökön a parlamentnek egy önálló képviselői indítványt "egyes törvényeknek a sportfogadással összefüggő módosításáról", írja az MTI. A javaslat lényege, hogy egyszerűsítené a távszerencsejáték engedélyezési és adózási feltételeit.

Az indoklás szerint a szerencsejátékok piacán egyre nagyobb teret nyernek a netes szerencsejátékok, de a mostani magyar szabályozás nem teszi vonzóvá a külföldi nagy piaci szereplők számára Magyarországot, emiatt nálunk ez a piaci rés kihasználatlan marad, és ezért

ebből a magyar államnak jelentős adóbevételei sem keletkeznek.

Az indítvány távszerencsejátéknak tekinti a sorsolásos játékot, a sportfogadást, a kártyajátékot és a kaszinójátékot, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik. A javaslat szerint ne legyen kötelező a magyarországi cégalapítás, foglalkozhassanak távszerencsejáték szervezésével Magyarországon külföldi székhelyű társaságok is.

A távszerencsejáték havi gyakorisággal teljesítendő játékadója a meghatározott tiszta játékbevétel 10 százaléka lenne. Az indítvány szerint megfontolandó a felügyeleti díj mértékének csökkentése, a kötelezettek a negyedévi tiszta játékbevétel 2,5 százalékát, de legalább 100 ezer és legfeljebb 10 millió forintot fizetnének.

A javaslat szerint a koncessziós díjat korábban túlzottan magas szinten határozták meg, azt célszerű lenne csökkenteni. A koncessziós díj minimuma 2014-re az egy játéktípusra érvényes távszerencsejáték-szervezési engedély esetén 30 millió forint, több játéktípusra érvényes távszerencsejáték-szervezési engedély esetén további játéktípusonként 15 millió forint lenne.

A javaslat szerint a befolyó adót sportra és egészséges életmódra költenék.