20 százalékkal emelkedik a parlamenti belépők ára, szívnak a turistairodák

2014.06.13. 16:42

Húsz százalékkal megemelné a parlamenti belépők árát az Országgyűlés hivatala, ami óriási anyagi terhet ró az utazási irodákra, mert ők már tavaly ősszel illetve tavasszal eladták az utazásaikat egy fix áron, és a különbözetet saját kasszából kellene kifizetniük, írja az MTI.  Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) azt kérte a hivataltól, legalább egy fél évvel halassza el az áremelést.

Az utazási irodák szerződéseiket hosszú időre előre kötik, a nyári forgalmat már tavasszal, illetve tavaly ősszel visszaigazolták a külföldi partnerek. Az árakon ilyenkor már nem lehet módosítani, a közel 20 százalékos emelést így a magyar irodáknak kellene "lenyelniük".

 A parlamenti látogatások nagyon népszerűek, egy utazási iroda havonta átlagosan 50-60, 30-40 személyes csoportot visz az Országházba. Az áremelés fejenként 300 forintos bevételkiesést okozna, amit az árrésük nem bírna el. Az utazási irodák nem dolgoznak nagy haszonnal, ezt a nagy konkurencia miatt sem tehetik meg - mondta a MUISZ elnöke, Molnár Gabriella az MTI-nek, hozzátéve: a jövő szezonra vonatkozó áremelést már tovább tudnák hárítani a partnereikre.