Táncosok helyére költözne be Orbán Viktor

2014.06.13. 08:11
  • Orbán Viktor bejelentette, hogy két éven belül hivatalával együtt átköltözik a budai Várban található Karmelita kolostorba.
  • A szóvivő szemérmesen elhallgatta, hogy az épület nem üres, 13 éve itt működik a Nemzeti Táncszínház, ami a magyar táncművészet legfontosabb helyszíne.
  • Azt, hogy költözniük kell, a sajtóból tudták meg.

 Orbán Viktor a Kossuth tér felújításánál azzal magyarázta a Tisza István-szobor visszaállítását, Károlyi és József Attila eltakarítását és még egy sor lépést, hogy a tér 1944-es állapotát szeretnék visszaállítani. Azok, akik a szoftnácizmus iránti állami elkötelezettség miatt aggódtak, most megnyugodhatnak, mert úgy tűnik, a miniszterelnök érve csak a célokat takaró lózung volt. A miniszterelnök hivatalának költözésénél ugyanis éppen szembementek a fenti elvvel.

A Karmelita kolostorban ugyanis 1787. október 17. óta színház működik, Budán először itt adták elő a Bánk bánt, még 1835-ben. Ha pedig az 1944-es helyzetet szeretnék visszaállítani, akkor egy bombával kellene lerombolni az épület egy részét. Mindenesetre 1978-as helyreállítás óta itt továbbra is a kultúra volt a fő funkció.

Félnek, inkább nem beszélnek

A bejelentés meglepetésként érte a táncszakmát. A Miniszterelnökség semmilyen egyeztetést, párbeszédet nem kezdeményezett, híreink szerint a Nemzeti Táncszínház vezetősége a sajtóból értesült arról, hogy hamarosan nincs helyül.

A hazai közéletet uraló öncenzúra mindenesetre már Orbánék személyes látogatása előtt megérkezett: a főigazgató, Ertl Péter ugyanis többszöri próbálkozásunk ellenére sem volt hajlandó beszélni velünk. A sajtósa pedig minden kérdésünkre annyit mondott: „Nem nyilatkozunk.”

Egy munkatárstól a háttérben kérdeztük meg, hogy mitől félnek, milyen utasítást kaptak a miniszterelnök irányából, de csupán egyetlen, titokzatos mondatot sikerült kicsikarnunk. Ezt csak azért közöljük, hátha olvasóinknak lesz valami megoldásuk.

A múltban ott van a jelenünk.

Emberek jöttek mérőszalaggal

Szerencsére az egyéb szinteket még nem bénította meg a rettegés, ezért ennél konkrétabb információkat is szereztünk.

„Ez a terv sosem volt konkrétan kimondva” – mondta az Indexnek Szalay Tamás, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára. „A második Orbán-kormány már lebegtette ugyan, és néhány hete emberek jöttek, akik lefényképezték az irodákat és felmérték a helyiségeket” – adott a szakember útbaigazítást arra nézve is, hogy az állampolgároknak milyen jelekre érdemes figyelniük, ha a kormány terveire kíváncsiak.

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke szerint „a terv néhány éve már sejthető volt”. Szerinte „nem volt nehéz kitalálni, hogy ez az épület is szóba jöhet a kormánynál”.

Kérdésünkre, hogy elégedett-e a tájékoztatással, megjegyezte: „Jó lett volna, ha nem a sajtóból értesülünk a tervekről.”

Nem tudni, hova költöznek

A táncos szakma azt még kikövetkeztette, hogy hamarosan menniük kell, de arról már sejtelmük sincs, hogy hova. A Nemzeti Táncszínház a magyar táncszakma első számú játszóhelye, az egyetlen olyan helyszín, amely csak táncművészettel foglalkozik. A Karmelita kolostorban egy nagyszínpaduk és egy kamaratermük van. Ilyen játszóhelyről egyik táncos vezető sem tud az országban.

„Reméljük, hogy a költözés büdzséjébe belefér majd az is, hogy egy megfelelően felszerelt játszóhelyet alakítsanak ki nekünk” – remélte Mihályi, aki megjegyezte: „Nem örülünk a költözésnek.”

Szalai Tamás szerint azért nem hallottak semmilyen kormányzati ötletről, mert valószínűleg semmilyen elképzelés nincs az elhelyezésükről.

Az ügy érdekessége, hogy ha a kormányzat 2016-ig beköltözne, akkor a táncszínháznak legfeljebb egy évada van még ezen a helyen. Miközben ha a kormány zökkenőmentesen költöztetné el a táncszínházat, már most tudni kellene, hova szervezzék a következő évad programjait. Így viszont még az is lehetséges, hogy az ország legfontosabb táncszínházának egy időre fel kell függesztenie a működését.

Az épületben működik a kegyeleti hivatal, egy étterem-kávézó és néhány kormányhivatal is.

Orbán régóta a Várba vágyott

Évek óta téma, hogy Orbán Viktor vágya a Várból iránytani az országot. Az Index számos cikkben foglalkozott a Vár átalakításának kormányzati jeleivel, a tervet hivatalosan soha nem ismerték el.

A pletykák szerint a múzeumi negyed terve is innen indult. Ha a Nemzeti Galéria és az Országos Széchenyi Könyvtár lejönne a Várból, a Palota jelentős része felszabadulna. Híreink szerint a Várbazár felújítása a felújítási folyamat első lépése. A kormány 2010-ben már arról beszélt, hogy 2014-re elköltöznek valahová a Parlamentből.

Orbán egyébként a Sándor-palotát is magának újíttatta fel még első kormányzásakor, de a kormányváltás után a szocialisták átengedték azt a köztársasági elnöknek.