Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Táncosok helyére költözne be Orbán Viktor

2014.06.13. 08:11
  • Orbán Viktor bejelentette, hogy két éven belül hivatalával együtt átköltözik a budai Várban található Karmelita kolostorba.
  • A szóvivő szemérmesen elhallgatta, hogy az épület nem üres, 13 éve itt működik a Nemzeti Táncszínház, ami a magyar táncművészet legfontosabb helyszíne.
  • Azt, hogy költözniük kell, a sajtóból tudták meg.

 Orbán Viktor a Kossuth tér felújításánál azzal magyarázta a Tisza István-szobor visszaállítását, Károlyi és József Attila eltakarítását és még egy sor lépést, hogy a tér 1944-es állapotát szeretnék visszaállítani. Azok, akik a szoftnácizmus iránti állami elkötelezettség miatt aggódtak, most megnyugodhatnak, mert úgy tűnik, a miniszterelnök érve csak a célokat takaró lózung volt. A miniszterelnök hivatalának költözésénél ugyanis éppen szembementek a fenti elvvel.

A Karmelita kolostorban ugyanis 1787. október 17. óta színház működik, Budán először itt adták elő a Bánk bánt, még 1835-ben. Ha pedig az 1944-es helyzetet szeretnék visszaállítani, akkor egy bombával kellene lerombolni az épület egy részét. Mindenesetre 1978-as helyreállítás óta itt továbbra is a kultúra volt a fő funkció.

Félnek, inkább nem beszélnek

A bejelentés meglepetésként érte a táncszakmát. A Miniszterelnökség semmilyen egyeztetést, párbeszédet nem kezdeményezett, híreink szerint a Nemzeti Táncszínház vezetősége a sajtóból értesült arról, hogy hamarosan nincs helyül.

A hazai közéletet uraló öncenzúra mindenesetre már Orbánék személyes látogatása előtt megérkezett: a főigazgató, Ertl Péter ugyanis többszöri próbálkozásunk ellenére sem volt hajlandó beszélni velünk. A sajtósa pedig minden kérdésünkre annyit mondott: „Nem nyilatkozunk.”

Egy munkatárstól a háttérben kérdeztük meg, hogy mitől félnek, milyen utasítást kaptak a miniszterelnök irányából, de csupán egyetlen, titokzatos mondatot sikerült kicsikarnunk. Ezt csak azért közöljük, hátha olvasóinknak lesz valami megoldásuk.

A múltban ott van a jelenünk.

Emberek jöttek mérőszalaggal

Szerencsére az egyéb szinteket még nem bénította meg a rettegés, ezért ennél konkrétabb információkat is szereztünk.

„Ez a terv sosem volt konkrétan kimondva” – mondta az Indexnek Szalay Tamás, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára. „A második Orbán-kormány már lebegtette ugyan, és néhány hete emberek jöttek, akik lefényképezték az irodákat és felmérték a helyiségeket” – adott a szakember útbaigazítást arra nézve is, hogy az állampolgároknak milyen jelekre érdemes figyelniük, ha a kormány terveire kíváncsiak.

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke szerint „a terv néhány éve már sejthető volt”. Szerinte „nem volt nehéz kitalálni, hogy ez az épület is szóba jöhet a kormánynál”.

Kérdésünkre, hogy elégedett-e a tájékoztatással, megjegyezte: „Jó lett volna, ha nem a sajtóból értesülünk a tervekről.”

Nem tudni, hova költöznek

A táncos szakma azt még kikövetkeztette, hogy hamarosan menniük kell, de arról már sejtelmük sincs, hogy hova. A Nemzeti Táncszínház a magyar táncszakma első számú játszóhelye, az egyetlen olyan helyszín, amely csak táncművészettel foglalkozik. A Karmelita kolostorban egy nagyszínpaduk és egy kamaratermük van. Ilyen játszóhelyről egyik táncos vezető sem tud az országban.

„Reméljük, hogy a költözés büdzséjébe belefér majd az is, hogy egy megfelelően felszerelt játszóhelyet alakítsanak ki nekünk” – remélte Mihályi, aki megjegyezte: „Nem örülünk a költözésnek.”

Szalai Tamás szerint azért nem hallottak semmilyen kormányzati ötletről, mert valószínűleg semmilyen elképzelés nincs az elhelyezésükről.

Az ügy érdekessége, hogy ha a kormányzat 2016-ig beköltözne, akkor a táncszínháznak legfeljebb egy évada van még ezen a helyen. Miközben ha a kormány zökkenőmentesen költöztetné el a táncszínházat, már most tudni kellene, hova szervezzék a következő évad programjait. Így viszont még az is lehetséges, hogy az ország legfontosabb táncszínházának egy időre fel kell függesztenie a működését.

Az épületben működik a kegyeleti hivatal, egy étterem-kávézó és néhány kormányhivatal is.

Orbán régóta a Várba vágyott

Évek óta téma, hogy Orbán Viktor vágya a Várból iránytani az országot. Az Index számos cikkben foglalkozott a Vár átalakításának kormányzati jeleivel, a tervet hivatalosan soha nem ismerték el.

A pletykák szerint a múzeumi negyed terve is innen indult. Ha a Nemzeti Galéria és az Országos Széchenyi Könyvtár lejönne a Várból, a Palota jelentős része felszabadulna. Híreink szerint a Várbazár felújítása a felújítási folyamat első lépése. A kormány 2010-ben már arról beszélt, hogy 2014-re elköltöznek valahová a Parlamentből.

Orbán egyébként a Sándor-palotát is magának újíttatta fel még első kormányzásakor, de a kormányváltás után a szocialisták átengedték azt a köztársasági elnöknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?