Lázár: Garanciát vállaltunk a 3-as metró felújítására

2014.06.14. 08:31 Módosítva: 2014.06.14. 08:31

A kormány idén márciusban garanciát vállalt a budapesti 3-as metró felújítására – mondta Lázár János kancelláriaminiszter a Délmagyar.hu-nak az Index korábbi értesülése kapcsán, miszerint a Miniszterelnökség magához vonta a középtávú budapesti Európai Uniós fejlesztéseket, aminek köszönhetően a főváros százmilliárdos forrásoktól eshet el.  A metró felújítása Lázár szerint azért késlekedik, mert a főváros a mai napig nem tudta elkészíteni az ehhez szükséges anyagokat.

Lázár János a lappal közölte: „Budapesten a közlekedési infrastruktúra elérte az európai átlagot, további fejlesztését az EU nem támogatja. Az elővárosi vasutakat viszont igen. A főváros esetében is, valamint három megyei jogú város, Szombathely, Miskolc és Szeged környezetében. Utóbbiban vagyunk érdekeltek. Ezekre 300 milliárd forintot költhetünk, az egész közlekedési infrastruktúrára 1000 milliárdot.”

A Miniszterelnökség korábban is a források elosztásával kapcsolatos brüsszeli szabályokra hivatkozott, azonban ebben a kérdésben a kormánynak is van mozgástere. A kancelláriaminiszter viszont továbbra is kitart amellett, hogy Tarlós Istvánnak Brüsszelben kéne lobbiznia, mivel „nem lehet dél-alföldi fejlesztés forrásait Budapesten elkölteni”.

Tarlós: Nem állnak le a fejlesztések

Nem vonhatók el Budapest közlekedési fejlesztési forrásai, ilyen uniós szabály nincs

– mondta a főpolgármester a Magyar Nemzetnek.  Tarlós István szerint a 3-as metró felújítását is meg fogják oldani „közösen Orbán Viktor kormányfővel és a kormánnyal, benne a Miniszterelnökséggel”. 

Nem igaz, hogy bármilyen fejlesztésünk leállna

– nyilatkozta a lapnak Tarlós.