Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felfüggesztett fogház a társára rátolató kukásautósofőrnek

2014.06.16. 14:35

10 hónap, 1 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki tolatás közben a kukásautóval nekinyomta kollégáját egy villanyoszlopnak Hajdúsámsonban tavaly januárban. A férfi belehalt sérüléseibe. A bíróság a vádlottat emellett 2 év 6 hónapra eltiltotta a járművezetéstől és kötelezte a 193 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Vágó Zsolt bíró indoklásában kiemelte: a vádlott elmulasztotta a KRESZ azon szabályának betartását, miszerint hátramenet közben – ha azt a személy- és vagyonbiztonság megkívánja – irányító személyről kell gondoskodni. A végzetes manőver idején ez mindenképpen indokolt lett volna, a hajdúsámsoni zsákutca ugyanis lejtett, az utat hó és jég borította, a villanyoszlop pedig csaknem két méterre állt a kerítésektől. A sofőr éppen azt a kollégáját tévesztette szem elől, akinek irányítania kellett volna a tolatást.

A bíróság a tanúvallomások alapján megállapította azt is, hogy a két segítő a tolatás megkezdése előtt leszállt a járműről, a sértett pedig már akkor szállhatott vissza a fellépőre, amikor a kukásautó már tolatott. A Debreceni Járásbíróság a szakértői véleményt elfogadva kimondta azt is: sem a visszapillantó tükrökben, sem a járműre felszerelt hátratekintő videorendszerben nem lehetett észlelni, hogy valaki tartózkodik a fellépőn. A kukásautón nem volt olyan biztonsági berendezés sem, amelyik leállította volna a tolatást, ha valaki a fellépőn áll.

A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosbító körülményt nem talált. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy a vádlott 36 éven keresztül, másfél millió kilométert vezetett balesetmentesen. Ezen felül a bíróság enyhítő körülménynek találta a sértetti közrehatást is, a rakodó ugyanis tisztában volt azzal, hogy hátramenet közben a fellépőn senki nem tartózkodhat, ő mégis visszaszállt a kukásautóra.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott és védője azonban három nap gondolkodási időt kért – áll a Debreceni Törvényszék közleményében.