Árpád
-2 °C
3 °C

Újra önálló lesz a Testnevelési Egyetem

2014.06.16. 14:07 Módosítva: 2014-06-16 21:31:16

A kormány a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi, a változtatással szeptembertől lehetővé válik a kancellári rendszer bevezetése a felsőoktatási intézményekben – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti – mondta. Meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között.

A módosítás értelmében visszaáll az a rend, hogy a szenátus választja meg a rektorjelöltet, akit a miniszteren keresztül az államfő hagy jóvá – ismertette Balog Zoltán. A pályázatokat 15 napos idővel hirdetik meg, s a kinevezés után 60 nappal a kancellár megalkotja az új szervezeti és működési szabályzatot. A kancellár kinevezője a miniszterelnök lesz, munkáltatója a tárca vezetője. Bárki jelentkezhet kancellárnak, aki a feltételeknek megfelel, amelyeket elég tágra vettek - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy a gazdasági főigazgatói posztok megmaradnak, ők a kancellárnak lesznek alárendelve. 

Mint korábban bemutattuk:  a kancellárok meg is vétózhatják azokat az egyetemi döntéseket, amelyek veszélyeztetnék az intézmény gazdálkodását. A kancellárokat a nemzeti tudományegyetemek és az egyetemek élére a miniszterelnök bízza meg, a főiskolákra és a közösségi főiskolákra a miniszter. Megbízatásuk öt évre szól. Ők lesznek a munkáltatói a felsőoktatási intézmény nem oktatói munkakörben dolgozó alkalmazottainak.

A törvénymódosítás értelmében a Pető Intézet teljes egészében állami fenntartásba kerül, jelentett be Balog Zoltán. Tavaly az Index számolt be arról, hogy a világhírű Pető Intézet a tönk szélére került. A nehéz helyzetbe jutott intézmény fenntartója eddig is egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő nonprofit kft. volt, most azonban közvetlenül az államhoz kerül. 

A javaslat lehetővé teszi a Testnevelési Egyetem leválását is a Semmelweis Egyetemről. Az önállósodást a korábbi hírek szerint maga Orbán Viktor sürgette. Az egykori testnevelési főiskola bázisán létrehozandó új univerzitás megalakítására 26 milliárd forintot költenének. 

A Magyar Testnevelési Egyetem azonban csak akkor működtethető egyetemként a tervezett szerkezeti struktúrában, ha az egyetemek számára előírt feltételek alól speciális mentesítést kap. Erre már volt példa: hasonló eljárással kaphatott egyetemi rangot annak idején az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem is, írta a Népszabadság. 

A miniszter jelezte: szeretnék, ha a javaslatot még a nyári szünet előtt elfogadná az Országgyűlés.

A felsőoktatási törvény tervezete hét hónapnyi előkészítés és egyeztetés után már tavaly ősszel elkészült. Az egyetemek, a hallgatók és a gazdasági élet szereplőiből álló Felsőoktatási Kerekasztal által kidolgozott terveket mindenki támogatta, egyedül Paragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kifogásolta. 

A kormány végül novemberben nem tárgyalta az  előterjesztést.  A kormány akkor azzal bízta meg az illetékes tárcákat, hogy készítsenek háttértanulmányokat a kérdéses pontokról, így például  az egyházi felsőoktatásról, a duális képzési rendszer lehetőségeiről a felsőoktatásban, a szakmunkásképzésből a felsőoktatásba való továbblépés lehetőségeiről, és arról, hogyan lehet a legjobb egyetemek közé bekerülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?