Áder aláírta az önkormányzati törvényt

2014.06.17. 14:05

Aláírta Áder János köztársasági elnök a budapesti önkormányzati rendszert hónapokkal a választás előtt átalakító törvényt. Az államfő még hétfőn szignálta a törvényt, amely kedd délig még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, a parlament honlapján jelent meg az aláírásról szóló dokumentum, írja az MTI. A törvénymódosítást fideszes és KDNP-s képviselők nyújtották be.

A jogszabály alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők és a kistelepülési polgármesterek összeférhetetlenségi szabályain.

Ellenzéki nagykoalíció

Az MSZP és a DK korábban azt mondta, hogy ha Áder aláírja a törvényt, akkor az Alkotmánybíróságnál támadják meg azt. Az MSZP bejelentette, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál. A Jobbik közölte, minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy a választási rendszer változtatásai ne léphessenek életbe az őszi önkormányzati választások előtt. Az Együtt-PM jelezte, az összes jogi és politikai eszközt felhasználja a tiltakozásához. Az LMP szerint

sportszerűtlen és megkérdőjelezi a tiszta versenyt, hogy a Fidesz politikusai néhány hónappal az önkormányzati választás előtt akarnak belenyúlni a budapesti választási rendszerbe.

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is kifogásolta a jogszabályt, amely szerintük megkérdőjelezhetővé teszi az őszi önkormányzati választás legitimitást. A három jogvédő szervezet az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó szervezetéhez, a Velencei Bizottsághoz fordul a törvény miatt.

A Fidesz azzal érvelt a változtatás mellett, hogy a kerületek érdekei markánsabban tükröződnek majd az új összetételű Fővárosi Közgyűlésben.

Az önkormányzati törvény módosításával együtt fogadta el a fideszes többség azt a módosítást, ami nagyon megnehezíti az ajánlóívek másolására épülő választási csalások felderítését, erről itt olvashat bővebben.