Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áder aláírta az önkormányzati törvényt

2014.06.17. 14:05

Aláírta Áder János köztársasági elnök a budapesti önkormányzati rendszert hónapokkal a választás előtt átalakító törvényt. Az államfő még hétfőn szignálta a törvényt, amely kedd délig még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, a parlament honlapján jelent meg az aláírásról szóló dokumentum, írja az MTI. A törvénymódosítást fideszes és KDNP-s képviselők nyújtották be.

A jogszabály alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők és a kistelepülési polgármesterek összeférhetetlenségi szabályain.

Ellenzéki nagykoalíció

Az MSZP és a DK korábban azt mondta, hogy ha Áder aláírja a törvényt, akkor az Alkotmánybíróságnál támadják meg azt. Az MSZP bejelentette, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál. A Jobbik közölte, minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy a választási rendszer változtatásai ne léphessenek életbe az őszi önkormányzati választások előtt. Az Együtt-PM jelezte, az összes jogi és politikai eszközt felhasználja a tiltakozásához. Az LMP szerint

sportszerűtlen és megkérdőjelezi a tiszta versenyt, hogy a Fidesz politikusai néhány hónappal az önkormányzati választás előtt akarnak belenyúlni a budapesti választási rendszerbe.

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is kifogásolta a jogszabályt, amely szerintük megkérdőjelezhetővé teszi az őszi önkormányzati választás legitimitást. A három jogvédő szervezet az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó szervezetéhez, a Velencei Bizottsághoz fordul a törvény miatt.

A Fidesz azzal érvelt a változtatás mellett, hogy a kerületek érdekei markánsabban tükröződnek majd az új összetételű Fővárosi Közgyűlésben.

Az önkormányzati törvény módosításával együtt fogadta el a fideszes többség azt a módosítást, ami nagyon megnehezíti az ajánlóívek másolására épülő választási csalások felderítését, erről itt olvashat bővebben.