Fejszével ütötte a kutya fejét

2014.06.17. 08:23

„Példás gyorsasággal” állította bíróság elé az ügyészség a kutyáját megtámadó férfit – írja az ügyészség. A férfi pénzbüntetést kapott, mert becsalogatta a kutyáját az udvarba, láncra kötötte és egy fejszével többször nagy erővel megütötte a fejét. A kutya feje vérezni kezdett, az állat vonított, ezért a zalacsányi férfi abbahagyta az állatkínzást, mert félt, hogy lebukik. A másfél éves fekete kan keverék kutya túlélte ugyan a részeg férfi támadását, de a bántalmazás az ügyészség szerint alkalmas volt arra, hogy maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okozzon.

Egy másik ügyben felfüggesztett börtönbüntetést kapott az az ötven év körüli nő, aki a 3-4 éves Staffordshire terrier keverék kutyáját hosszú ideig éheztette. Az ügyészség közleménye szerint a nő „rendszeresen láncra kötve tartotta [a kutyát], ellátását nem, vagy csak esetileg biztosította, ezért az állat 2013. ősz végére kórosan sovánnyá, önellátásra képtelenné vált, gerince és bordái kilátszottak, az embertől félt, az ülőgumói alatt felfekvéses lett.” A rendőrök tavaly november végén találták meg, annyira leromlott állapotban, hogy már felállni sem tudott. Állatorvoshoz vitték, de már nem lehetett rajta segíteni, ezért másnap reggelre elpusztult.

A közlemény végén Kondákor Ferenc Zala megyei főügyész megdícsérte a Keszthelyi Járási Ügyészséget a zalacsányi állatkínzó férfi „példás gyorsaságú” bíróság elé állításáért. Maga az eset május 13-án történt.