Nem veszélyesek az új mentős konzolok

2014.06.17. 17:35

Elszabták az új fedélzeti számítógépeket tartó konzolok beépítését a mentőautókban a Blikk által megszólaltatott sofőrök szerint. Eltakarja a tolatókamera képernyőjét, váltáskor beüti a kezét a sofőr, ütközéskor pedig letépi a helyéről a kirobbanó légzsák.

11529 driving camp 2014 03 03-14
Fotó: mentok.hu

Az Országos Mentőszolgálat ugyanakkor kérdésünkre azt válaszolta, hogy a konzolok elhelyezését gondos előkészítő munka előzte meg, belső és külső szakértők bevonásával határozták meg az adott járműtípus legmegfelelőbb, balesetvédelmi szempontból is biztonságos helyét. A konzol légzsák aktiváció esetén sem jelent balesetveszélyt, a Blikk által hangsúlyosan kezelt, légzsákokra vonatkozó félelem alaptalan, ezt független szakértők bevonásával végzett, részletesen dokumentált, gyakorlati tesztek is igazolják.

Az OMSZ szerint 60 mentőgépkocsi esetében a konzol megfelelő elhelyezése érdekében átmenetileg el kellett távolítani a gépkocsi tartozékaként szereplő multimédiás fejegységet. A tolatókamera képét is megjelenítő egységek a legmegfelelőbb beépítési hely kiválasztása után, a közeli hetekben valamennyi járműbe visszaszerelik.

Az informatikai rendszer részét képező táblagépek egy korszakos jelentőségű fejlesztés elemei, melyek az adatok elektronikus kezelését és az útvonal meghatározást biztosítják. A fejlesztés eredményeként a mentőállomásokon, a mentőgépjárműveken, valamint a rendszerbe már bekapcsolódott központi orvosi ügyeleteken fix, illetve mobil eszközök fogják biztosítani a szükséges, biztonságos információ áramlást. A táblagépek beszerzése az új mentésirányítási rendszer kialakításának fontos részét képezi, melynek számos elemet tartalmazó összesített költségvetése 1,9 Mrd Ft+ ÁFA, áll az OMSZ válaszában.