Az MSZP irányításába mindenki bele akar szólni

2014.06.17. 15:28
Öt-hatszoros a túljelentkezés az MSZP elnökségébe. Legalább 50-60-an adtak be pályázatot 14 fős testület tagságára. Budapesten is verseny kezdődött az fővárosi elnökségért.

Az Index információi szerint rekordmennyiségű jelentkezés érkezett be az MSZP belső jelölőszervezetéhez az új elnökségre.

Mesterházy Attila május végén mondott le az MSZP elnöki és a frakcióvezetői tisztéről, miután a párt katasztrofális vereséget szenvedett az uniós választáson. Mesterházyt követve néhány napon belül lemondott a pártelnökség nagy része is, a párt vezető szerve működésképtelenné vált, ezért az országos választmány kiírta a teljes tisztújítást.

Az elmúlt két és fél hétben a helyi és a megyei szervezetekben indult be a vezetők újraválasztása, de közben beérkeztek a fővárosi és az országos tisztségek jelölései és pályázatai is.

Úgy tűnik, hogy a párt megüresedett elnöki posztját Mesterházy bukása nem tette népszerűvé. Mivel Botka László választmányi elnök és szegedi polgármester visszalépett, csak Tóbiás József neve merült fel utódként.

A második sorból azonban nagyon sokan szívesen beleszólnának a pártirányításba. Úgy tudjuk, legalább 50-60-an adtak be pályázatot vagy kaptak jelölést a 14 fős testület tagságára. Forrásaink szerint „gyakorlatilag az összes MSZP-tag, aki elmúlt évtizedekben megfordult az elnökség környékén, most aktivizálta magát”. Hiller Istvántól Gőgös Zoltánon, Lukács Zoltánon és Kunhalmi Ágnesen át a volt megyei vezetőkig bejelentkeztek a testületi tagságra, vagy rögtön az alelnökségre.

Információink szerint nem lesz sima a fővárosi elnök megválasztása sem. Kunhalmi Ágnes ugyan hosszabb unszolás – levél, telefon – után csak a múlt héten mondta ki, hogy vállalja a megméretést, de hamar kihívói is akadtak. Állítólag a fővárosi vezető posztjára gyúr a hivatalos főpolgármester-jelöltségtől éppen visszalépő Horváth Csaba és Tüttő Kata, a fővárosi frakció helyettes vezetője is.