A bíróság szerint Érpatak polgármestere politikai diszkriminációt követett el

2014.06.18. 10:46 Módosítva: 2014.06.18. 10:48

A Nyíregyházi Törvényszék keddi elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere a községe polgárát, Szőllősi Gábort politikai véleménye miatt diszkriminálta, közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). 

A polgármester 2013. február 9-én rendőrökkel vezettette ki Szőllősi Gábort az önkormányzat által szervezett, nyilvános „becsület napi” rendezvényről. A nem jogerős ítélet szerint a hátrányos megkülönböztetésért jogilag nem a polgármester felel, hanem az önkormányzat, mint az ő munkáltatója.

A tavalyi érpataki rendezvényt a polgármester az önkormányzat nevében eljárva szervezte meg a helyi általános iskolába. A rendezvényre elment az Érpatakon élő  Szőllősi Gábor, a TASZ munkatársa, és Tódor János újságíró.

Amikor a polgármester meglátta őket a közönség soraiban, vélt liberális nézeteik miatt pocskondiázta és nemkívánatos személyeknek nevezte őket, majd rendőrt hívott.

Érpatak polgármestere a TASZ munkatársával és egy újságíróval kiabál

A rendőrség annak ellenére kivezette Szőllősit és Tódort, hogy rendzavarásra a polgármester állításán kívül semmilyen jel nem utalt.  A TASZ ezután hátrányos megkülönböztetés miatt beperelte az érpataki polgármestert és az önkormányzatot.

A TASZ szerint Orosz Mihály Zoltánról a bíróság minden kétséget kizáróan megállapította, hogy kizárólag azért távolíttatta el az önkormányzati rendezvényről Szőllősit és Tódort, mert az övétől eltérő politikai nézeteket vallanak.

A jogvédő szervezet szerint  az elsőfokú ítélet jelentősége az, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény által védett tulajdonságok közül a politikai vélemény volt a megkülönböztetés alapja. Fontos eleme az ítéletnek az is, hogy egyértelművé teszi: az a rendezvény, amit a polgármester az önkormányzat nevében szervez, ugyanúgy az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá tartozik, mint bármely más hivatalos aktus. A polgármester így nem hivatkozhat a gyülekezési törvény biztosította szabadságára a résztvevők megválogatásával. 

A bíróság azt is kimondta, hogy az önkormányzat nevében eljáró polgármester az iskolában történtekkel az emberi méltóságot sértő magatartást is tanúsított, azaz zaklatta is a felperest.