Kétnapos látogatáson hazánkban tartózkodik a türkmén államfő, Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow. A közép-ázsiai ország államfőjét Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök is fogadja. Berdimuhamedow ritka vendég a demokratikus országokban, pláne az uniós tagállamaiban, így igyekszünk az eseményt a látogatás jelentőségének megfelelően kezelni.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Türkmén zászlóba öltözött a főváros. Munkatársaink a Lánchídon és az M3-as bevezető felüljáróján is láttak türkmén zászlókat. Ha eddig valamilyen oknál fogva sosem látott még türkmén zászlót, akkor nézze meg őket jól!

  • A nemzeti lobogókat ugyan már felhúzták a Várban és a Lánchídon is a türkmén elnök látogatásának tiszteletére, ő azonban biztosan szomorú lesz, amikor meglátja a Szent György téren a zászlórudat, ami Türkmenisztán 5 törzsét jelképező, mintás nemzeti lobogóját tartja. A zászlórúd ugyanis csak átlagos 6-8 méter magas, pedig Asgabatban van egy 133 méter magas zászlórúd is. 

    Türkmenisztán ezzel a zászlórúddal egyébként korábban megnyerte a legmagasabb támaszték nélküli zászlópózna címét is, ezt a címet azonban azóta elhappolta előle Tádzsikisztán.

  • Az egyik rendőr a palota előtt szerelmi bánatáról panaszkodott kollegáinak: "Szóval most eléággé bizonytalan vagyk" - vallotta meg.

  • A türkmén újságírókkal együtt kivonultunk a Sándor-palota mögé a déli kapuhoz, az üres piros szőnyegek elé. A türkmén sajtótól csak a hivatalos elnöki sajtótudósítók jöttek el, akik ennek megfelelően nagyon szűkszavúak. Egy dagesztáni származású kollégától megtudtuk, hogy Türkmenisztánban télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van. Azt is bevallotta, hogy nem tud türkménül csak oroszul, de így is elboldogul.

    Közben katonazenekar és mögötte a palotaőrség vonul el a piros szőnyegek előtt egy Budapest város zászlajára hajazó 1848-as honvéd zászlóval.

  • Bár a palotaőrség gyalogolni fog a Szent György téren, mégis százhúsz éves lovassági karabély van náluk. Ennek a csöve ugyanis rövidebb, mint a gyalogságié, így könnyebb vele trükközni. A palotaőrség szerint a nyáriasított bórcsőízmák nem melegek, de amikor ezt mondják, nem őszinte a mosolyuk. A dolgukat nehezíti, hogy a bőrkesztyűket is fel kell húzniuk.

  • A várakozó csendben, minden csinnadratta nélkül, váratlanul előjött a Sándor-palotából Áder János, és az utat levágva komótosan átsétált a téren a szőnyeg végéig. És vár. Sehol egy türkmén autó a láthatáron.

  • A díszőrség feszült várakozás után pihenj utasítást kapott. Csend van a déli kapunál, csak az alig száz méterre forgolódó építkezés morgása hallatszik. A daruról egyébként remek kilátás nyílhat a téren majd végigvonuló Áder Jánosra és türkmén kollégájára, de nem akarunk senkinek sem tippeket adni.

    A találkozó után a kék szalonban megállapodást fognak aláírni. Vélhetően azt, amit még februárban Berdi Matiyev a türkmén külügyminiszter-helyettes és Szijjártó Péter kötöttek a gazdasági együttműködésről.

  • A türkmén elnök autóját két huszár vezette fel egészen Áder Jánosig. Berdimukhamedow kiszállt és kézfogás után hosszan bólogatott Ádernek. Talán Áder remekül tud türkménül, vagy Berdimukhamedow magyarul? Végülis szegről-végről rokonok volnánk. A borongós idő egyszerre elmúlt, a türkmén elnök érkezésével a nap is kisütött.

  • A harminc fős türkmén delegáció egyik tagja elmondta, hogy először van Magyarországon, és nagyon tetszik neki. Hogy van-e esély földgáz vásárlásra, saját magát meglepve is azt mondta: természetesen, nálunk abból rengeteg van. Majd eszébe jutott, hogy a sajtóval nem beszélhet. Kezében a határidőnaplójával elvonult. 

  • Türkmenisztán a képek alapján a legboldogabb hely lehet a világon, hiszen senkit nem zavar, hogy 1971 óta lángol valami a föld alatt. Nézzék meg képeinket a mesés keleti országról!

  • Türkmenisztán a világ negyedik legnagyobb gázkészletének köszönhetően a régió viszonylagos bezzegállama. Kazahsztán után itt az egy főre eső GDP, körülbelül fele a Magyarországinak az 5,5 milliós Türkmenisztánban. Nyilván nagyszerű dolog volna olcsón türkmén gázhoz jutni, de ez két okból tűnik lehetetlennek. Egyrészt a kínaiak felvásárolják az évi hatvanmilliárd köbméter export földgáz jelentős részét. Másrészt nincsen Oroszországot elkerülő vezeték Türkmenisztánból Európa irányába. Ahhoz Nabucco kellett volna.

  • Balogh Zoltán, Szijjártó Péter, illetve Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese fog szerződéseket aláírni. Valamiféle vámmal kapcsolatos megállapodást. De mi lehet az?

  • Ezekben a pillanatokba zajlik Áder János és a türkmén elnök zárt ajtók mögötti, négyszemközti találkozója. A türkmén újságírók is lepihenhettek, még a tahijájukat is levehették. 

  • A türkmén államfő valódi reneszánsz ember. Miközben hivatalos ügyeit intézi a két nép testvéri fejlődése érdekében, tekintsük meg, hogyan autóversenyez és nyer imponálóan lazán egy Alfa Romeóval.

    A türkmén elnök versenyt nyer
  • Fogalmunk sincs. Itt épp saját szerzeményét adja elő, a saját születésnapjára rendezett tévéshow-ban. A közönség állva tapsolt.

    A türkmén elnök énekel és zenél
  • Legalábbis az IMF legutóbbi adatai (és Türkmenisztán esetében becslései) szerint. De a türkméneknek mintha nem ártott volna meg túlzottan a válság.

     
  • Megkezdődött a 30 fős türkmén delegációval közös plenáris ülés.

    Ez maga szerint nagy delegáció? Kínában legutóbb 300-an voltunk.

    − szivárogtatott egy türkmén kolléga. Asgabatban egyébként most 40 fok van és a benzin is negyven forintba kerül.

  • Az ideiglenesen hazánkban tartózkodó Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow odahaza mindent megtesz, hogy népének (a munka után) biztosítsa a jól megérdemelt szórakozást. A szent cél érdekében még egy türkménzüld Bugatti Veyront is beszereztetett, amit meg is mutatott spontán felsorakozott honfitársainak, majd egy kisautóval driftelt. Nem, nem holmi bérsofőr, hanem ő maga, az életét kockáztatva.

    Bugattit vezet a türkmén elnök
  • Egy kézzel hímzett kis fejfedő. Telis-tele virágmintákkal. „Ezt mindennap használjuk, ez igazi nemzeti büszkeség" − mondta egy türkmén operatőr. Persze az, hogy melyik virág mit szimbolizál, már nem tudta megmondani.

  • A türkmén államfő sokoldalú férfi. Nemcsak gitározni, énekelni  és vezetni tud, hanem lovas nemzete első embereként lovagolni is. Mivel nem szeretne személyi kultuszt építeni maga köré, tiltja a sikereiről szóló videók terjesztését, ez az egy valahogy mégis nyilvánosságra került.

    Lóval bukott Berdimuhamedow
  • A Sándor-palotát Sándor Vince építtette 1806-ban. Fia, Sándor Móric, akárcsak Berdimuhamedow, imádta a lovakat. Ezzel is magyarázható, hogy a tükörterem környéke tele van lovasfestményekkel. Móricot ördöglovasnak is hívták. Ennek ellenére élete során összevissza törte magát lovasbalesetekben. Később aztán meg is őrült. 

  • Furcsa dologra lettek figyelmesek az újságírók. A Berdimuhamedowot szállító nagy fekete autónak stuttgarti rendszáma volt.

  • Nem, nem derogál neki, amikor nem ő a főszereplő: diszkréten, oldalt meghúzódva jelenti be, hogy kezdődik  Jennifer Lopez asgabati koncertje.

    Jennifer Lopez koncert Türkmenisztánban
  • A szerződések aláírása után rövid, közös nyilatkozatot tartanak majd az államfők. Kérdésekre azonban nem lesz lehetőség.

  • Van még tanulnivalójuk a magyar újságíróknak. Mielőtt a várakozás hosszú percei alatt részleteket közölnénk egy izgalmas Berdimuhamedow-interjúból, nézzük meg, hogyan köszöntötte őt (Őt) megválasztása után az ország egyetlen orosz nyelvű lapja, a Türkmenisztán Magazin újságírója:

    Tisztelt Elnök úr, kérjük fogadja gratulációnkat! Nagy megtiszteltetés, hogy nem sokkal azután beszélhetünk önnel, hogy megválasztották a Népi Tanács, Türkmenisztán legfőbb népképviseleti szerve elnökévé, és kinevezték Türkmenisztán elnökévé, a megtartott országos választás eredményeként.

  • Szűkre szabtuk az időnket, mert a találkozón gyakorlatilag csak energiagazdálkodásról, energiabiztonságról és diverzifikációról tudtunk tárgyalni

    − mondta Áder János a plenáris ülés sajtónyilvános részén. Áder értékelte a kormányközi gazdasági bizottság megalakulását. A türkmén küldöttség állítólag a gazdasági élet meghatározó szereplőivel is találkozni fog. Az államfő szerint jó úton járunk.

  • Na de hogy kell méltóságteljesen fogadni a dörgölődző újságírókat? Valahogy így:

    Köszönöm a gratulációt. Őszintén szólva, büszke vagyok rá, hogy én vagyok az, akire a türkmén nép hat méltó jelölt közül a legmagasabb állami posztot bízta. Azonban, higgyék el, a felelősség súlya ebben a pillanatban sokkal tisztábban érződik, mint a választási győzelem felett érzett boldogság.

  • A tárgyalás munkanyelve egyébként az orosz. A Szovjetunió idején Türkmenisztánban is az orosz volt a hivatalos nyelv. Az elmúlt húsz évben sokat változott, a Sztálin által odatelepített németek és az oroszok nagy része elvándorolt, és a hivatalos nyelv is a türkmén lett. Ennek megfelelően már csak az idősebb generáció beszél oroszul, illetve azok, akik a megmaradt kevés orosz nyelvű iskolában tanulnak.

  • A türkmén elnök mindent megad választóinak: ingyengázt, centrális erőteret, épülő stadionokat. Arra kevés az esély, hogy a türkmén földgáz Európába jusson, de talán a Közgépnek jut valami a gigantikus presztízsépítkezéseiből. Olvassa el cikkünket arról, mit tud Türkmenisztán!

  • – kérdezte a Türkmenisztán Magazin újságírója Berdimuhamedowot.

    Az ősi időkben, amikor a türkmének elsősorban nomád életmódot folytattak, nem volt alkalmuk mecsetekben imádkozni. A nomádok az imaszőnyegüket kiterítve beszéltek Allahhal. Az idő ezen mit sem változtatott. Az ember mindig Istennel kommunikál. Nincs helye hazugságnak, mesterkéltségnek. Hiába köntörfalaz, Isten akkor is látja. Valójában az, aki Isten mellett az emberekkel is őszintén beszélhet, boldog ember. Egész életem arról szól, hogy így cselekedjek, hogy az őszinteség és a kedvesség határozza meg a kapcsolatomat a világgal

    – válaszolta tömören Berdimuhamedow. Mit is mondhatnánk erre?

    Talán csak Orbán Viktort lehet idézni: Soli Deo Gloria.