Szívességből írt Mesterházyék bizalmasa alapító okiratot az Emminek

2014.06.18. 13:16
Az elmúlt négy évben ritkán fordult elő, hogy az MSZP-hez köthető szakemberek a kormányzatnak dolgozhassanak. A szabályt erősítő kivétel Funtig Zoltán ügyvéd, aki a napokban foglalta közokiratba az Educatio Nonprofit Kft. alapítói határozatát, és aláírása Balog Zoltán miniszteré mellé kerülhetett a dokumentumon. Funtig az országgyűlési választás idején is a szocialistákat képviselte, korábban pedig a neve felmerült a jobboldali sajtó egyik Mesterházy Attilát támadó ügyében is.

Az Emmi egyik legfontosabb oktatási háttérintézményénél, a milliárdos forgalmú Educatio Nonprofit Kft.-nél röviddel az országgyűlési választások után vezetőcsere zajlott le. Május közepén azonnali hatállyal felmentették Kerékgyártó Sándort, és helyére Kiss Józsefet nevezték ki.

A régi ügyvezető visszahívása és az új kinevezése miatt meg kellett változtatni az oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó állami cég alapítói okiratát. A határozatot Funtig Zoltán ügyvéd készítette és foglalta közokiratba. Aláírása együtt szerepel a dokumentumon az Emmit vezető Balog Zoltán miniszterével.

Funtig szerint éppen nem volt megfelelő szakember a dokumentum elkészítésére, ezért szívességi alapon, ingyen elvállalta a megbízatást.

Funtig az országgyűlési választás előtt még a szocialistákat képviselte a Kúria előtt. Az áprilisban befejeződött eljárásban az ügyvéd az MSZP XIV. kerületi jelöltjét, a választási győzelmet szerző Tóth Csaba ügyét vitte.

Funtigról egyébként éppen Tóth Csaba és Mesterházy Attila zuglói bizalmasaként írt néhány évvel ezelőtt a jobboldali sajtó. Az ügyvéd neve a volt pártelnök elleni – talán legkomolyabb – személyes támadás során merült fel. 2009-ben, röviddel azután, hogy Mesterházy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje lett, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet is nagy terjedelemben foglalkozott a „feleségek cégének” történetével. A Magyar Hírlap akkor azt írta, hogy Mesterházy és Tóth feleségei, illetve üzlettársaik milliós tanácsadói megbízásokat kaptak az akkor még baloldali irányítás alatt álló zuglói önkormányzattól. A közös vállalkozásban tulajdonos volt Funtig felesége is, de maga Funtig is fizetett tanácsadója volt az önkormányzatnak.

Az Index megkeresésére az Emmi azt válaszolta, hogy a minisztériumnak nincs szerződése a Funtig Ügyvédi Irodával.