Origo-ügy: a német államfő utánanéz a Deutsche Telekom szerepének

2014.06.18. 11:27

Joachim Gauck német államfő budapesti látogatásán vasárnap este a Kempinski szállodában vacsorán látta vendégül régi ismerőseit: Demszky Gábort, Kenedi Jánost, Kőszeg Ferencet és Varga Lászlót. A beszélgetésen szóba került a közvetve a Deutsche Telekomhoz tartozó Origo főszerkesztőváltása is. Joachim Gauck azt mondta: ez fontos ügy, és utánanéz majd, hogy mekkora ebben a német felelősség, írja a Népszabadság.

A német államfő a rendszerváltás idején  a keletnémet állambiztonsági iratok nyilvánosságáért folytatott harcot, majd a Stasi-iratokat vizsgáló történeti hivatal elnöke volt. Budapesti látogatásán ezért  a rendszerváltás előtti magyar demokratikus ellenzék képviselőivel és Varga László történésszel találkozott.  A találkozó tényét a lapnak a német nagykövetség is megerősítette, de azt mondták: ez az államfő magánprogramjának része volt.

A szűk körű vacsorán a nagykövetség és az államfő munkatársain kívül négy egykori keletnémet ellenzéki vezető, köztük Ulrike Poppe és Rainer Eppelmann is részt vett. A Népszabadság szerint a találkozón a német államfő felkészülten és szisztematikusan végigment a magyarországi demokrácia állapotát érintő kérdéseken.  Érdeklődött az alaptörvényről, a fékek és ellensúlyok szerepét betöltő intézmények állapotáról, a média helyzetéről, az antiszemitizmus, a rasszizmus mértékéről és a Szabadság téri emlékműről.

Az államfő munkatársai a találkozó alatt szorgalmasan jegyzeteltek.