Zsigó Róbertet két félmilliós fizetésű utód pótolja

2014.06.18. 15:22
Zsigó Róbertnek államtitkári kinevezése miatt négy hónappal mandátumának lejárta előtt le kellett mondania a bajai polgármesterségről. Az önkormányzati választás közelsége miatt a megüresedett posztra időközi választást már nem lehet kiírni, de lemondásával a jelek szerint akkora űrt hagyott maga után, hogy két utód kell a kitöltéséhez. Zsigó eddigi kabinetfőnöke is alpolgármester lett.

Rajtaütésszerűen két új alpolgármester kinevezését szavazta meg Baja város fideszes többségű önkormányzata, ezzel az eddigi egyről háromra nőtt a főállású helyettesek száma.

Csubákné Besesek Andrea és Vedelek Norbert kinevezését azzal indokolták, hogy Zsigó Róbert június 16-tól a Földművelésügyi Minisztériumban államtitkára lett, és az összeférhetetlenség miatt le kell mondania a polgármesterségről.

A kinevezések tervét nem jelentették be előre, az ellenzék a telefonon – más napirenddel – összehívott testületi ülésen kapta meg az előterjesztéseket.

Zsigónak alig több mint négy hónapja volt hátra polgármesteri mandátumából. A Fidesz által módosított választási eljárási törvény értelmében az önkormányzati választás évében csak április 1-ig lehet időközi választásokat tartani. A változtatásnál a kormányoldal arra hivatkozott, hogy az utolsó hetekben-hónapokban, főleg a nyári uborkaszezon idején már úgysem születnek jelentősebb döntések. A városvezetői szék így Baján is üresen maradt, a helyettesek száma viszont megháromszorozódott.

Baja honlapján Zsigó eddigi helyettese, Fercsák Róbert alpolgármester, aki főnöke államtitkári „kinevezésének hírét meglepve bár, de örömmel fogadta”, meglepő módon éppen a Földművelésügyi Minisztériummal kialakult „közvetlen kapcsolattal” magyarázta, miért volt szükség a vezetői létszám bővítésére.

„Baján jelenleg két fő prioritási területtel számolunk: a turizmus és a mezőgazdasághoz kötődő feldolgozó ipar fejlesztésével, fellendítésével, ami új munkahelyeket eredményezhet. Mindehhez szükséges a támogatás.”

– nyilatkozta az alpolgármester.

Fercsákot a napokban szavazta meg a helyi Fidesz polgármester-jelöltnek, így a legvalószínűbb, hogy Csubáknéval és Vedelekkel már az október utánra tervezett felállást gyakorolják. Vedelek Norbert Zsigó legfőbb bizalmasának számít a városban, eddig ő vezette a városházi kabinetet. Csubákné két éve került be a testületbe, akkor éppen az egyik, Zsigóval szembekerült alpolgármester lemondása miatt kellett időközi választást kiírni.

Zsigó májusig 525 ezer forintot keresett bajai polgármesterként, bár erről a pénzről az országgyűlési képviselői összeférhetetlenség miatt már májusban lemondott. Az új alpolgármesterek mostantól havi havi bruttó 483 ezer forintot kapnak fejenként.