Aliz
6 °C
14 °C

Demonstrációra készülnek a romák Miskolcon

2014.06.19. 20:57 Módosítva: 2014-06-19 21:01:08

Demonstrációra készülnek Miskolcon a romák, mert szerintük a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket. Június 25-én délután a demonstráció résztvevői a miskolci városháza elé vonulnak.

A kisebbségi önkormányzat szerint Borsodban romának lenni évek óta egyre nagyobb megpróbáltatást jelent, "nem elég a szegénység, de a szélsőjobb politikai szervezetei egyre fenyegetőbben lépnek föl velünk, cigányokkal szemben".

Levelet írtak Orbánnak

A kisebbségi képviselők nyílt levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek arról, hogy a miskolci önkormányzat által alkotott rendelet, amely névleg a "nyomortelepek" felszámolását célozza, újabb szintre emelte az előítéletességet.

A levélben írtak szerint a "rendelet szövege persze kerüli a cigányság kollektív megbélyegzését, de a helyi politikusok nyilatkozatai úgy értelmezik a helyzetet és a városvezetés törekvéseit, hogy abban egyértelműen potenciális veszélyként, közbiztonsági kockázatként jelenik meg a cigányság".

A rendelet minden kiköltöző családnak milliós nagyságrendű támogatást helyez kilátásba, de szigorúan csak a városon kívüli ingatlanvásárláshoz, ezzel mintegy arra ösztönözve az itt lakókat, hogy ezért az egy-két millió forintért adják fel mindazt, amit a nagyvárosban való lakás jelent: például a színvonalasabb oktatást, a több munkalehetőséget, az itt kialakult kapcsolataikat - áll a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.

A cigány kisebbségi önkormányzat szerint ez a rendelet "önmagában is embertelen, hiszen a legfontosabb erőforrásaitól fosztja meg azokat, akik amúgy is a leginkább támogatásra szorulnak".

A romák úgy vélik, hogy "igazi veszélyt" az jelent, amit a rendelet kiváltott: borsodi települések sorra jelentették be, hogy nem engedik letelepedni a Miskolcról kiköltözőket.

A folyamatok irányítása láthatólag kicsúszott a város vezetőinek kezéből, egyre inkább a szélsőjobb diktál, a miskolci városvezetés által képviselt politika pedig egyre kevésbé különböztethető meg a szélsőjobb rasszista, gyűlöletre építő politikájától - fogalmaz a miniszterelnökhöz címzett nyílt levél.

A Fidesz és a Jobbik egymásra licitál

A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással úgy döntött, hogy "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását", szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

A Fidesz-KDNP-frakció a miskolciak felhatalmazását kérve a héten aláírásgyűjtést indított. Tájékoztatásuk szerint az íveket már több ezren írták alá.

Ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik helyi frakciója is, szerintük ugyanis nem szabad fizetni azoknak, akik tönkretették önkormányzati lakásukat. A törvény erejével kell távozásra bírni a renitenseket, a nyomortelepeket pedig ingyen ki lehetne üríteni, és ez a jogszabályok alapján a városnak kötelessége is lenne.

Az MSZP városi szervezete szerint "undorító hecckampányt" folytat a Fidesz és a Jobbik, "hazug aláírás-gyűjtési akciókkal, megfélemlítő vonulgatásokkal azt a látszatot igyekeznek kelteni", hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők.