Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egy hetet kaptak a civilek a Kehitől, még a belső emailezésüket is ki kell adniuk

2014.06.19. 12:18 Módosítva: 2014-06-19 13:17:17

Az Index információi szerint csütörtökön megérkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ajánlott levele a Norvég Civil Alap pályázatain nyertes független civil szervezetek egy részéhez. Egy hetet kaptak rá, hogy adjanak ki gyakorlatilag minden, a Norvég Alap támogatásával megvalósult projektekkel kapcsolatos fontosabb adatot. Eddig nyolc civil szervezetről van információnk, akik átvették a levelet, például a Védegylet vagy a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány. A civilek közül a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Facebookon is megerősítette, hogy megkapták a küldeményt. A TASZ a következőt írta:

Ma reggel abban a kétes értékű megtiszteltetésben volt részünk, hogy levelet kaptunk a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, a kormány »vasöklétől«. A Norvég Civil Támogatási Alapból kapott pályázatok teljes elszámolását kérik tőlünk. Bár nincs takargatnivalónk és a kért dokumentumokat rendelkezésükre bocsátjuk, nem ismerjük el ennek az ellenőrzésnek a jogszerűségét. Csak azért működünk együtt a Hivatallal, hogy ne függeszthessék fel az adószámunkat. Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy milyen jogi lépéseket tehetünk az ellenőrzés jogszerűtlensége miatt. Szomorú, hogy itt tartunk.

Léderer Sándor, a K-Monitor alapító-igazgatója az Indexnek elmondta, hogy bár nem értenek egyet a vizsgálattal, és kétségbe vonják annak jogosságát, együtt fognak működni a Kehivel, mert nincs takargatnivalójuk. „Egyelőre az a tervünk, hogy minden dokumentumot, amit kérnek, összegyűjtünk, kitesszük a netre, aztán elküldjük nekik a linket. Ha ezt adatvédelmi okokból nem tudjuk megtenni – mert a régi alkalmazottak nem akarják például, hogy az adataik nyilvánosságra kerüljenek –, akkor máshogy juttatjuk el nekik a dokumentumokat" – mondta.

A Kehi kabinetfőnöke az Index kérdésére elmondta, hogy „minél szélesebb körben, minél több civil szervezetet fognak ellenőrzni” a Norvég Civil Alap támogatásából részesülő több mint száz szervezet közül. Ez azt is jelenti, hogy a napokban még több civil szervezet kap majd levelet a Kehitől. Azt Böcz a vizsgálat érdekeire hivatkozva nem árulta el, hogy kik kerültek be az első körbe.

 A 444.hu korábban kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a kormánynak van egy feketelistája a „gyanús, baloldali kötődésű” civil szervezetekről, és részben miattuk robbant ki az egész botrány. Léderer Sándor szerint egyelőre nem világos, hogy minden „listás” szervezet kapott-e levelet, és szerinte viszont kaptak olyanok is, akik nincsenek a listán, de ellenőrizni fogják őket.

A kormány listáján szereplő szervezeteket mi is megpróbáltuk elérni. Nem mindenkivel sikerült eddig beszélni, és a kép elég vegyes: az Átlátszo.hu-t eddig nem kapott levelet, ahogy a nők jogaiért küzdő Patent Egyesület és a Női Érdek sem. A listáról a jelenlegi információink szerint a TASZ-t, a K-Monitort, a Transparency Magyarországot, a Roma sajtóközpontot, a Labrisz Leszbikus Egyesületet, a Demokratikus Ifjúságért Alapítványt, valamint a Pride-ot szervező Szivárvány Missziót és a Krétakört ellenőrzi majd a Kehi. A többi szervezetet vagy nem sikerült elérni, vagy még nem tudják, hogy érkezett-e az irodájukba levél, mert vidéken tartanak képzést. 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára május 21-én jelentette be, hogy felkérik a Kehit „a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára″. Úgy tűnik, a hivatal nem viccel, és végrehajtja a kérést: információink szerint a mai levelükben még a projektekhez kapcsolódó belső emailezésekre is igényt tartanak. A levél úgy fogalmaz, bekérik „a támogatószervezetekkel a project lebonyolítása kapcsán folytatott levelezések, feljegyzések″ összességét is.

Vajon milyen kompromittáló információkra számítanak a civilek belső levelezésében a KEHI-nél?

 • 886
  „Vettetek Rogánnak a pénzből még 30 négyzetméter villát, hogy le lehessen járatni jól?"
 • 612
  „Adtatok pénzt az RTL-nek, hogy kezdjen bosszút állni a Fideszen?"
 • 560
  „Gyuri bácsi kérésének megfelelően kidolgoztuk a részletes ütemtervet, hogyan rajzoljunk a Kossuth tér gyepére egy péniszt. Csatolva."
 • 509
  „Megvettétek a drogot a péntek esti orgiára az LMP kampányköltségének számlájára?"
 • 325
  „Megjött a norvég pénz, gyerekek, adhatják le a rendelést az újabb 16 tonna chemtrailre!"
 • 172
  „Gordonnak holnap már tényleg be kellene fizetnie a csoportos Kajmán-szigeteki nyaralást, de még mindig nem jött meg a következő utalásuk!:("

A Kehi ezen lépése ugyanakkor több tízmilliárd forintnyi fejlesztési pénz elvesztését kockáztatja. A szóban forgó pénzek felhasználását ugyanis a donor államok, tehát Izland, Liechtenstein és Norvégia hatóságai ellenőrizhetik, amit a magyar kormánnyal kötött megállapodásuk is rögzít. A norvég külügyminisztérium múlt heti közleménye szerint a Kehi-vizsgálat megsérti ezt a szerződést, és „aláássa a civil társadalom függetlenségét a (magyar) hatóságoktól″. A norvég diplomácia külön felszólította a kormányt, hogy függesszék fel a Kehi-vizsgálatot. A ma kézbesített levelek azt mutatják, erre nem hajlandóak.

>>>>Mi ez az egész? Olvassa el az Index szájbarágóját a magyar-norvég háború igaz történetéről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?