Natália
1 °C
7 °C

A III/II-es belügyi államtitkár nem mond le

2014.06.20. 15:32 Módosítva: 2014-06-20 16:34:00

A lemondásról nem volt mérlegelni valóm, mert nincsenek bűneim. (...) Nem mondok le, mert nincs miért.

- foglalt össze álláspontját Tasnádi László rendészeti államtitkár a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Tasnádi hangsúlyozta:  államtitkári kinevezése előtt Pintér Sándor és Orbán Viktor is tudott III/II-es állambiztonsági múltjáról. 

Mint a HVG alaphíre nyomán az Index részletesen megírta: Tasnádi László levéltári adatok szerint 1988-1989-ben a BRFK állambiztonsági szervénél a III/II-2. Osztály C alosztály vezetője volt. Ugyancsak levéltári adatok szerint Tasnádi László Nagy Imre 1989-es újratemetésén operatív tisztként két titkos megbízottal (tmb.) tartotta a kapcsolatot, és tőlük jelentéseket kért.

Tasnádi azt mondta: életpályájára a mai napig büszke.

A rendszerváltás előtt is voltak kémelhárítók és terrorelhárítók. Ez egy szakma. Ne keverjük össze a politikával. Sajnos nem 1989 után születtem.

A most 60 éves Tasnádi László a rögtönzött sajtótájékoztatón részletesen ismertette életrajzát. A Volán egyesületben sportolt, majd a hetvenes években onnan került a BM-hez. A III/II-es osztályon dolgozott. Ez szerinte a sajtóban megjelentekkel ellentétben teljesen más profillal dolgozott. Ő a kémelhárításnak, majd pedig a terrorelhárításnak dolgozott. Onnan a terrorfelderítőkhöz került.

Kijelentem, hogy senkiről nem jelentettem semmit. Én a kém- és terrorgyanús személyekről jelentettem az akkori vezetésnek

Később a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatához, a rendőrség belső elhárításához került, majd az APEH Bűnügyi Igazgatóságának adónyomozója lett. Szerinte az jelentett törést a karrierjében, hogy 2002-ben a vecsési számlagyár ügyében MSZP-s szálakat is felderítettek. Emiatt távoznia kellett. Menesztésének hivatalos indoka az volt, hogy az APEH elnökének engedélye nélkül tájékoztatta az adónyomozók tevékenységéről a parlamenti frakciókat. 

Abban az időben ért véget Pintér Sándor országos rendőrfőkapitányi megbízatása is, akivel ezután személyes és üzleti kapcsolatban álltak. Tasnádi a Pintér Sándor érdekeltségébe tartozó cégeknél dolgozott. A 2010-es választás után megújították a régi együttműködést Pintérrel, és Tasnádi a Belügyminisztérium kabinetfőnöke lett. 

Tasnádi László Nagy Imre 1989-es újratemetésről azt mondta: a temetésen nem volt munkafeladata. Az erről megjelent dokumentumban szerinte egy rosszindulatú következtetés szerepel. Neki ugyanis mint kémelhárítónak természetesen voltak ügynökei.

Megkérdeztük az ügyben Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. E-mailben két kérdést tettünk fel Orbán Viktornak:

  • A miniszterelnök hogy ítéli meg Tasnádi László 1988-1989-es tevékenységét?
  • Távoznia kell-e posztjáról Tasnádi Lászlónak?

Havasi Bertalan válasza ez volt: 

Kérem, forduljanak a belügyminiszterhez, az államtitkárok ugyanis a minisztériumokhoz tartoznak.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken azt mondta: Tasnádi László szakmai és nem politikai munkát végez. Tasnádi László régen is a rendvédelemben dolgozott és most is ezt teszi. Az államtitkár a korábbi ciklusban is a belügyminiszter egyik közvetlen munkatársaként teljesített szolgálatot, éppen ezért ha Pintér Sándor a saját munkájának segítése érdekében így döntött, akkor nyilvánvalóan ezt átgondolta, "ekképpen illik tiszteletben tartani." 

Az LMP azt követeli, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága haladéktalanul hozza nyilvánosságra azon egykori állambiztonsági tisztek nevét, akik a rendszerváltás óta helyet kaptak az Országgyűlésben és a kormányokban. Schiffer András, az LMP társelnöke az MTI-nek azt mondta: az a legkevesebb, hogy haladéktalanul el kell távolítani Tasnádi Lászlót a kormányzat kötelékéből.  Schiffer gyalázatnak nevezte, hogy éppen akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök "a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából magát fényezi a Hősök terén egykor elmondott beszéde miatt", egy olyan ember lehet belügyi államtitkár, aki akár a kormányfőről vagy a Nagy Imre újratemetését szervező ellenzékről jelentett annak idején. 

Tasnádit a Jobbik is lemondásra szólította föl. A párt szerint  a  kommunista önkényuralmi rendszert kiszolgáló, állambiztonsági múlttal rendelkező, ex-kommunista funkcionárius államtitkári megbízása a rendszerváltás sárba tiprása. A  párt levélben fordult Áder Jánoshoz, amelyben azt kérdezik, hogy tudott-e az általa kinevezett államtitkár III/II-es múltjáról.

Az Együtt-PM Szövetség is lemondásra szólította föl a rendészeti államtitkárt. Azt szeretnék, hogy  a parlament tárgyalja meg a májusban beadott törvényjavaslatukat, mely megnyugtatóan rendezné az állambiztonsági múltat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?