A III/II-es múltú Tasnádi leváltását követelik

2014.06.20. 12:17 Módosítva: 2014.06.20. 12:47

A Jobbik, az LMP és az Együtt-PM is Tasnádi László rendészeti államtitkár leváltását követeli azután, hogy az Index csütörtökön megírta, Pintér Sándor bizalmasa a BRFK III/II-es operatív tisztjeként Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre-újratemetésén elmondott beszéde alatt beépített ügynököktől várt jelentéseket az ott történtekről.

A 61 éves Tasnádi László később az NBH-nál, az Információs Hivatalnál és az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál dolgozott, de megfordult Pintér Sándor cégeinél is. A 2010-es kormányváltás után ő lett Pintér Sándor kabinetfőnöke. Innen emelkedett most az államtitkári székbe.

A Jobbik szerint 

a kommunista önkényuralmi rendszert kiszolgáló, állambiztonsági múlttal rendelkező, ex-kommunista funkcionárius államtitkári megbízása a rendszerváltás sárba tiprása.

A párt levélben fordult Áder Jánoshoz, amelyben azt kérdezik, hogy tudott-e az általa kinevezett államtitkár III/II-es múltjáról.

Az Együtt-PM

vállalhatatlannak tartja, hogy egy volt állambiztonsági ügynök rendészeti államtitkár lehet Magyarországon! Felszólítjuk Tasnádi Lászlót, hogy haladéktalanul mondjon le, és távozzon a közéletből! Egyúttal felszólítjuk Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adjon számot a Tasnádival az elmúlt években folytatott kapcsolatairól!

A pártszövetség kéri, hogy az állambiztonsági múlt kérdésében általa benyújtott törvényjavaslatot haladéktalanul tárgyalja meg az illetékes bizottság, és az Országgyűlés szavazzon róla, mert - mint írják - így kiderülhet, mely képviselők számára fontos az igazság, és kik azok, akik inkább annak elhallgatásában érdekeltek.

Az LMP szerint

az a legkevesebb, hogy haladéktalanul el kell távolítani Tasnádi Lászlót a kormányzat kötelékéből.

A párt követeli, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága haladéktalanul hozza nyilvánosságra azon egykori állambiztonsági tisztek nevét, akik a rendszerváltás óta helyet kaptak az Országgyűlésben és a kormányokban. Schiffer András gyalázatnak nevezte, hogy éppen akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök "a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából magát fényezi a Hősök terén egykor elmondott beszéde miatt", egy olyan ember lehet belügyi államtitkár, aki akár a kormányfőről vagy a Nagy Imre újratemetését szervező ellenzékről jelentett annak idején.

Semmi kétségünk nincs innentől kezdve, hogy a Fidesz miért akadályozta folyamatosan az állambiztonsági múlt feltárását

- mondta Schiffer, aki szerint pártja elsősorban nem a bezsarolt ügynökökre kíváncsi, hanem arra, hogy a régi állambiztonsági hálózat vezetői közül kik, mekkora részt hasítottak ki a rendszerváltás utáni Magyarországból.