Sorra mondanak nemet a Kehi-nek a civilek

2014.06.20. 16:31

Az Atlatszo.hu és a Budapest Pride (Szivárvány Misszió Alapítvány) is megkapta pénteken a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott projektjük teljes dokumentációjának átadására felszólító levelet a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi). A Krétakörhöz hasonlóan az Átlátszó, illetve az ő norvégos projektjüket bonyolító Asimov Alapítvány és a Szivárvány Misszó sem fog együttműködni a Kehivel, mert szerintük nem jogszerű a hivatal eljárása.

Az atlatszo.hu és az Asimov Alapítvány úgy véli, hogy a Kehinek a hatályos jogszabályok nem biztosítanak hatáskört erre a vizsgálatra, ezért nem működünk együtt a törvénytelenül pártcélokra használt állami hivatallal – írja honlapján az Átlátszó.

Mivel azonban a szervezetnek nincs takargatnivalója,  a Kehi által vizsgált pályázattal és a pályázati elszámolással kapcsolatos adatokat az Asimov Alapítvány honlapján bárki számára elérhetővé teszik. 

A Kehi eljárása egyébként a norvég támogatási pénzek szétosztását nemzetközi szinten koordináló Financial Mechanism Office (FMO) szerint sem jogszerű, mert a norvég pénzek függetlenek a magyar költségvetéstől, és a Kehi csak az állami vagyonnal kapcsolatos ellenőrzésekre jogosult. Ezt már több levélben is megírták az intézkedést kezdeményező Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Úgy tudjuk, a pénzek magyarországi szétosztásáért felelős civil szervezeteket az FMO arra kérte, ne adjanak át a Kehinek semmilyen dokumentumot, és a megkereséseket irányítsák egyenesen az FMO-hoz.

A Budapest Pride-ot is szervező Szivárvány Misszó a Krétaköréhez és az Átlátszóéhoz hasonló indoklással utasítja vissza az együttműködést a hatóságokkal, de a kért dokumentumokat ők is nyilvánosságra fogják hozni.

Mai nappal kaptuk kézhez levelét, amelyben arról tájékoztat, hogy vizsgálat indult a Szivárvány Misszió Alapítványnak a Norvég Civil Támogatási Alapból az „Előbújás napi rendezvények megszervezése” című projektre kapott támogatásával kapcsolatban. A levél fejlécében az szerepel, hogy a vizsgálatot a Kehi Állami Tulajdont Ellenőrző Főosztálya folytatja le. Ezzel kapcsolatban szeretnénk tájékoztatni arról, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány állami tulajdont nem kezel, vagyontárgyai között nem szerepelnek az állami tulajdonba tartozó vagyontárgyak, állami támogatást nem kért és nem is fogadott el az elmúlt években.

– írja a szervezet a Kehinek elküldött válaszlevelében. "Meggyőződésünk, hogy az elrendelt vizsgálat politikai indíttatású, és célja az érintett civil szervezetek megfélemlítése, valamint a hazai civilszféra ellehetetlenítése. Ezt elfogadni és eltűrni nem vagyunk hajlandók" – mondta az Indexnek a Pride egyik munkatársa.

Azok a szervezetek, amelyek szintén megkapták a Kehi levelét és akiket sikerült elérnünk, bár szintén nem tartják jogszerűnek a Kehi vizsgálatát, valószínűleg át fogja adni a kért dokumentumokat a hatóságnak, egyrészt azért, mert nincs mit titkolniuk, másrészt, mert tartanak attól, hogy ha nem működnek együtt, zárolják az adószámukat, ellehetetlenítve ezzel a működésüket.

A Kehi kabinetfőnöke csütörtökön Index kérdésére elmondta, hogy „minél szélesebb körben, minél több civilszervezetet fognak ellenőrzni”a Norvég Civil Alap támogatásából részesülő több mint száz szervezet közül. A 444.hu korábban kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a kormánynak van egy feketelistája a „gyanús, baloldali kötődésű” civil szervezetekről, és részben miattuk robbant ki az egész botrány. Úgy tudjuk, a listán szereplő szervezetek közül eddig csak a Patent Egyesület nem kapott levelet a Kehitől, de van olyan szervezet is, például a Védegylet és a Háttér Társaság a Melegekért, amely nem szerepel a listán, de kapott levelet.

Lázár nem tudja elképzelni

Lázár János „elképzelhetetlennek tartja”, hogy ne adják át a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által kért dokumentumokat a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által támogatott civil szervezetek.

„ Magyarországon a Kehi működésére törvényes rend vonatkozik, a törvények pedig minden magyar állampolgárra kötelezőek” – idézte Lázár kaposvári nyilatkozatát az MTI.

"Elképzelhetetlennek tartom, hogy Magyarországon legyen olyan civil szervezet, akinek bármilyen takargatnivalója van" – mondta Lázár, megjegyezve, hogy ha ezeknek a civil szervezeteknek igazuk van, akkor hozzanak minden dokumentumot nyilvánosságra.