Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sorra mondanak nemet a Kehi-nek a civilek

2014.06.20. 16:31

Az Atlatszo.hu és a Budapest Pride (Szivárvány Misszió Alapítvány) is megkapta pénteken a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott projektjük teljes dokumentációjának átadására felszólító levelet a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi). A Krétakörhöz hasonlóan az Átlátszó, illetve az ő norvégos projektjüket bonyolító Asimov Alapítvány és a Szivárvány Misszó sem fog együttműködni a Kehivel, mert szerintük nem jogszerű a hivatal eljárása.

Az atlatszo.hu és az Asimov Alapítvány úgy véli, hogy a Kehinek a hatályos jogszabályok nem biztosítanak hatáskört erre a vizsgálatra, ezért nem működünk együtt a törvénytelenül pártcélokra használt állami hivatallal – írja honlapján az Átlátszó.

Mivel azonban a szervezetnek nincs takargatnivalója,  a Kehi által vizsgált pályázattal és a pályázati elszámolással kapcsolatos adatokat az Asimov Alapítvány honlapján bárki számára elérhetővé teszik. 

A Kehi eljárása egyébként a norvég támogatási pénzek szétosztását nemzetközi szinten koordináló Financial Mechanism Office (FMO) szerint sem jogszerű, mert a norvég pénzek függetlenek a magyar költségvetéstől, és a Kehi csak az állami vagyonnal kapcsolatos ellenőrzésekre jogosult. Ezt már több levélben is megírták az intézkedést kezdeményező Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Úgy tudjuk, a pénzek magyarországi szétosztásáért felelős civil szervezeteket az FMO arra kérte, ne adjanak át a Kehinek semmilyen dokumentumot, és a megkereséseket irányítsák egyenesen az FMO-hoz.

A Budapest Pride-ot is szervező Szivárvány Misszó a Krétaköréhez és az Átlátszóéhoz hasonló indoklással utasítja vissza az együttműködést a hatóságokkal, de a kért dokumentumokat ők is nyilvánosságra fogják hozni.

Mai nappal kaptuk kézhez levelét, amelyben arról tájékoztat, hogy vizsgálat indult a Szivárvány Misszió Alapítványnak a Norvég Civil Támogatási Alapból az „Előbújás napi rendezvények megszervezése” című projektre kapott támogatásával kapcsolatban. A levél fejlécében az szerepel, hogy a vizsgálatot a Kehi Állami Tulajdont Ellenőrző Főosztálya folytatja le. Ezzel kapcsolatban szeretnénk tájékoztatni arról, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány állami tulajdont nem kezel, vagyontárgyai között nem szerepelnek az állami tulajdonba tartozó vagyontárgyak, állami támogatást nem kért és nem is fogadott el az elmúlt években.

– írja a szervezet a Kehinek elküldött válaszlevelében. "Meggyőződésünk, hogy az elrendelt vizsgálat politikai indíttatású, és célja az érintett civil szervezetek megfélemlítése, valamint a hazai civilszféra ellehetetlenítése. Ezt elfogadni és eltűrni nem vagyunk hajlandók" – mondta az Indexnek a Pride egyik munkatársa.

Azok a szervezetek, amelyek szintén megkapták a Kehi levelét és akiket sikerült elérnünk, bár szintén nem tartják jogszerűnek a Kehi vizsgálatát, valószínűleg át fogja adni a kért dokumentumokat a hatóságnak, egyrészt azért, mert nincs mit titkolniuk, másrészt, mert tartanak attól, hogy ha nem működnek együtt, zárolják az adószámukat, ellehetetlenítve ezzel a működésüket.

A Kehi kabinetfőnöke csütörtökön Index kérdésére elmondta, hogy „minél szélesebb körben, minél több civilszervezetet fognak ellenőrzni”a Norvég Civil Alap támogatásából részesülő több mint száz szervezet közül. A 444.hu korábban kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a kormánynak van egy feketelistája a „gyanús, baloldali kötődésű” civil szervezetekről, és részben miattuk robbant ki az egész botrány. Úgy tudjuk, a listán szereplő szervezetek közül eddig csak a Patent Egyesület nem kapott levelet a Kehitől, de van olyan szervezet is, például a Védegylet és a Háttér Társaság a Melegekért, amely nem szerepel a listán, de kapott levelet.

Lázár nem tudja elképzelni

Lázár János „elképzelhetetlennek tartja”, hogy ne adják át a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által kért dokumentumokat a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által támogatott civil szervezetek.

„ Magyarországon a Kehi működésére törvényes rend vonatkozik, a törvények pedig minden magyar állampolgárra kötelezőek” – idézte Lázár kaposvári nyilatkozatát az MTI.

"Elképzelhetetlennek tartom, hogy Magyarországon legyen olyan civil szervezet, akinek bármilyen takargatnivalója van" – mondta Lázár, megjegyezve, hogy ha ezeknek a civil szervezeteknek igazuk van, akkor hozzanak minden dokumentumot nyilvánosságra.