Ötből egy közmunkára ítélt megússza

2014.06.20. 11:59

Komoly problémák vannak a büntetésként kiszabott közérdekű munka végrehajtásával a legfőbb ügyész 2013-ról szóló, a héten megjelent parlamenti beszámolója szerint. Polt Péter a jelentésben ismertet néhány adatot ezzel kapcsolatban, majd úgy fogalmaz, ezek "jól érzékeltetik e büntetési nem végrehajtásával kapcsolatban jelentkező problémák súlyosságát".

Közérdekű munkát akkor lehet büntetésként kiszabni, ha egyébként az adott bűncselekményért legfeljebb három év szabadságvesztés járna. Nemrég 150 óra közérdekű munkával büntették például azt az apátfalvi tanárt, aki bántalmazta az egyik diákját, de közérdekű munka lett a büntetése a ValóVilág-szereplő VV Crisfofelnek is, aki megverte a volt barátnőjét. Ő 300 órát kapott könnyű testi sértés, személyes szabadság korlátozása és becsületsértés miatt.

A jelentés szerint a tavalyi év utolsó napján éppen 17 773 elítélt töltötte közérdekű munka büntetését. Ennél valamivel kevesebben, 13 575-en voltak azok, akik 2013-ban kapták meg kiszabott büntetésként a közmunkát. (Összesen 57 522 terheltet sújtott büntetéssel a bíróság 2013-ban, a kiszabott büntetések között a közérdekű munka 23,6 százalékot tett ki.)

Ehhez képest 2921 volt tavaly azoknak az ügyész indítványoknak a száma, amelyek arra irányultak, hogy a közérdekű munkát szabadságvesztésre változtassák át. Ilyen indítvány akkor szokott készülni, amikor gond van az elítélt magatartásával, nem működik együtt megfelelően, esetleg egyszerűen megtagadja a munkát, tudtuk meg a Legfőbb Ügyészség szóvivőjétől.

A másik problémás csoport azoké, akiknél a közérdekű munka végrehajthatóságának megszűnését állapítják meg. Ez például olyankor történik, amikor az elítélt egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy dolgozzon. Ilyenkor se az eredetileg kiszabott közérdekű munkát, se helyette más büntetést nem hajtanak végre, vagyis – írta a szóvivő – meghiúsul a büntetés végrehajtása.  2013-ban 710 ilyen eset volt a jelentés szerint.

A két problémás csoport valamelyikébe együttesen 3631 eset tartozott tavaly, vagyis nagyjából minden 4.–5. büntetést töltő közérdekű munkásra jutott valaki, akin nem tudták végrehajtani a büntetést.