Lecsípnének a kis-svábhegyi természetvédelmi területből

013
2014.06.20. 16:59

8540 négyzetméterrel csökkentené a Kis-Sváb-hegy természetvédelmi terület nagyságát a Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről szóló rendelet nemrég társadalmi egyeztetésre bocsátott módosítási tervezete. A természetvédelmi terület a XII. kerületben található, a Gaál József út, Álom utca, Pethényi út határolja, jelenleg 117 462 négyzetméter. A módosított rendeletben a terület nagysága már csak 108 922 négyzetméter lenne.

A különbség egyetlen ingatlan, illetve annak is csak egy - a tervezetben pontos koordináták szerint megadott - része. A módosítási tervezet nemcsak feloldja ezt az ingatlanrészt a védettség alól, hanem egy külön pontban arról is rendelkezik, hogy ennek az ingatlannak a tulajdonosa "ingatlanjának megközelítése céljából mentesül a járművel történő behajtásra vonatkozó tiltás alól". A területen egyébként csak gyalogosan lehet közlekedni, kivéve a természetvédelmi célú beavatkozásokat.

A tervezet indoklásában az áll: ezen a bizonyos ingatlanon – a tulajdonos kezdeményezésére – a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya felülvizsgálta a természetvédelmi szempontú védettség indokoltságát. Az indoklás azzal folytatódik, hogy a hivatal lefolytatta az eljárást, a védelem alól kizárólag "a romos épületeket, az épületek környezetében található degradált, sittel feltöltött területeket és a rajtuk kialakult másodlagos vegetációt" vonták ki.

Pénteken jártunk a helyszínen: a romos épületben hajléktalanok húzzák meg magukat, a terület elvadult, szemetes.

A szóban forgó ingatlan tulajdonosának a nevét nem tették közzé, de a pontos helyrajzi számot tartalmazza a rendelet, így le tudtuk kérni a hozzá tartozó nem hiteles tulajdoni lapot. Eszerint nem túl egyszerű a Gaál József úton található ingatlan (kivett lakóház, udvar) jogi helyzete. Jelzálogjog- és végrehahajtási jog bejegyzések tucatjai, perindítások és kitűzött árverések kísérték az ingatlan elmúlt éveit.

Jelenleg több tulajdonjog bejegyzési kérelem van széljegyen, ezek idén tavasszal kerültek oda. A tulajdoni lap szerint azonban a tulajdonos most Ott Erzsébet, aki korábban a Diósgyőr focicsapat tulajdonosa volt. (A cégtár szerint Ott 2003 vége és 2007 eleje között bírt közvetlen irányítást biztosító befolyással a DVTK 1910 Sportszolgáltató Kft.-ben). A Gaál József úti ingatlan címére egyébként több cég is be volt jegyezve, de ezek egyike sem működik már.

Hét méteres sittréteg, sarjerdő

Ott Erzsébet az Indexnek megerősítette, hogy az övé az ingatlan, még 1988-ban vásárolta. Azt is elmondta, hogy ő kezdeményezte a természetvédelmi védettség alóli kivonását az ingatlannak. Szerinte az volt a hibás döntés, hogy egyáltalán azzá minősítették tavaly, ugyanis ez az ingatlan korábban "soha nem volt természetvédelmi terület".

A telket a múlt század közepe óta arra használták, hogy oda hordták a sittet a környező építkezésekről, így most 7 méter vastagságú sittréteg borítja, azon telepedett meg a sarjerdő, mondta korábbi szakértői véleményekre hivatkozva. Szerinte egyetlen öreg kőris van a szikla tetején, ami védettséget érdemel, de azt senki nem is bántja.

Az ingatlannal kapcsolatban egyébként egyelőre nincsenek tervei, nincs szó például építkezésről. A mostani állapotot tarthatatlannak tartja. "Ez egy tájseb" - jelentette ki a tulajdonos, aki szerint rekultivációra volna szükség, el kellene hordani onnan a sittet.

Kerestük a tervezettel kapcsolatban pénteken a Levegő Munkacsoportot, de a civil szervezet egyelőre nem ismerte, nem véleményezte azt.

A módosítási tervezet tartalmáról itt olvashat még.