Erzsébet
1 °C
4 °C

Nyilvános lehet Kovács Béla meghallgatásának jegyzőkönyve

2014.06.20. 07:05 Módosítva: 2014-06-20 07:06:03

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vizsgálja annak lehetőségét, hogy nyilvánosságra hozzák Kovács Béla jobbikos EP-képviselő és Vona Gábor pártelnök a parlament nemzetbiztonsági bizottság általi meghallgatásának jegyzőkönyvét - tudatta a Magyar Hírlap megkeresésére a Belügyminisztérium sajtóosztálya.

A két politikust májusban idézte be a bizottság annak kapcsán, hogy Kovács "kémügybe" keveredett, s az ügyészség kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke a lapnak megerősítette, amennyiben az AH erre lehetőséget ad, "titokgazdaként" közzéteszi a meghallgatások jegyzőkönyveit. 

A Magyar Hírlap emlékeztetett: az említett, zárt ülésen a botrány kapcsán tájékoztatást adtak a Belügyminisztérium, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és a Legfőbb Ügyészség képviselői is. A tanácskozást követően - leszámítva a jobbikos politikusokat, akik koholt vádakról beszéltek - valamennyi bizottsági tag úgy nyilatkozott, hogy megalapozottnak látszik a vádhatósági gyanú Kovács orosz kapcsolatait illetően.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal áprilisban jelentette fel Kovács Bélát a Legfőbb Ügyészségnél, mert a kémelhárítók szerint kémkedett Oroszországnak. A Legfőbb Ügyészség nemrég kikérte Kovács mentelmi jogát, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága pedig meghallgatta őt és Vona Gábort, a Jobbik elnökét.

A zárt ülésen a szakszolgálatok képviselőit is meghallgatták a bizottság tagjai, ezután a Fidesz, az MSZP és az LMP képviselői azt mondták: igenis van kémügy. Egyedül a Jobbik állítja, hogy Kovács Béla nem kém; igaz, szerdán Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő már arról beszélt: Kovács akkor sem kém, ha igazak is lennének a vádak, merthogy Magyarország ellen nem kémkedett, az Európai Unió pedig nem Magyarország.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?