Nyilvános lehet Kovács Béla meghallgatásának jegyzőkönyve

2014.06.20. 07:05 Módosítva: 2014.06.20. 07:06

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vizsgálja annak lehetőségét, hogy nyilvánosságra hozzák Kovács Béla jobbikos EP-képviselő és Vona Gábor pártelnök a parlament nemzetbiztonsági bizottság általi meghallgatásának jegyzőkönyvét - tudatta a Magyar Hírlap megkeresésére a Belügyminisztérium sajtóosztálya.

A két politikust májusban idézte be a bizottság annak kapcsán, hogy Kovács "kémügybe" keveredett, s az ügyészség kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke a lapnak megerősítette, amennyiben az AH erre lehetőséget ad, "titokgazdaként" közzéteszi a meghallgatások jegyzőkönyveit. 

A Magyar Hírlap emlékeztetett: az említett, zárt ülésen a botrány kapcsán tájékoztatást adtak a Belügyminisztérium, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és a Legfőbb Ügyészség képviselői is. A tanácskozást követően - leszámítva a jobbikos politikusokat, akik koholt vádakról beszéltek - valamennyi bizottsági tag úgy nyilatkozott, hogy megalapozottnak látszik a vádhatósági gyanú Kovács orosz kapcsolatait illetően.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal áprilisban jelentette fel Kovács Bélát a Legfőbb Ügyészségnél, mert a kémelhárítók szerint kémkedett Oroszországnak. A Legfőbb Ügyészség nemrég kikérte Kovács mentelmi jogát, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága pedig meghallgatta őt és Vona Gábort, a Jobbik elnökét.

A zárt ülésen a szakszolgálatok képviselőit is meghallgatták a bizottság tagjai, ezután a Fidesz, az MSZP és az LMP képviselői azt mondták: igenis van kémügy. Egyedül a Jobbik állítja, hogy Kovács Béla nem kém; igaz, szerdán Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő már arról beszélt: Kovács akkor sem kém, ha igazak is lennének a vádak, merthogy Magyarország ellen nem kémkedett, az Európai Unió pedig nem Magyarország.