Az Ön gyereke se mehet oviba nyáron?

2014.06.21. 08:13

Számos Budapest környéki óvodában arra kötelezik a szülőket, hogy a nyári szünetben ne vigyék be a gyereket az intézménybe, annak ellenére, hogy erről egyértelműen szól a köznevelési törvény határozata, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint év közben is előfordult, hogy azt kérték a szülőktől, ebéd után vigye haza a gyereket.

Az EMMI illetékese szerint sem az intézmény, sem a helyi önkormányzat nem jogosult ilyen döntést hozni, mivel az óvodai ellátás ideje folyamatos, és nem korlátozható.

A helyi önkormányzatok két esetben hozhatnak döntést:

  • ha az óvoda épületében tervezett nyári felújítások az egész épületre kiterjednek és nem oldható meg a részleges működtetés, akkor dönthetnek a gyermekek máshová való elhelyezéséről
  • ha az óvodapedagógusok szabadsága, vagy a nyáron óvodai ellátást igénylő gyermekek nagy száma miatt kell megszervezniük az ellátást.

A tárca szerint az óvoda csak olyan munkatervet alkalmazhat, amelyhez kikérte a fenntartója véleményét. A fenntartót teljes körű felelősség terheli az óvodai feladatok megszervezésére, így nem hozhat hátrányba gyermeket, és nem okozhat a gyermeknek, a szülőnek aránytalan terhet.

Ha Önnek is azt mondták, hogy ne vigye be a gyereket nyáron az oviba, kérjük írja meg nekünk az ugyelet@index.inda.hu címre, köszönjük!