73 centivel magasabb lesz Budapesten az árvízi etalon

2014.06.23. 11:10
Az elmúlt évek egyre nagyobb árvizei miatt 73 centiméterrel megemelik Budapesten a mértékadó árvízszintet. Ezt a vízügyi alapszámot az egész országban újraszámolták, ami többek között azt jelenti, hogy a gátak magasságát is az új mérték alapján kell számítani.

A 2013-as árvíz rekordot döntött magasságban, de a vízhozama nem volt kiemelkedő. Ebből az következik, hogy valami elvette a helyét a víznek a mederben.

– mondta lapunknak Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

Több helyen például erdőket telepítettek, beépültek a szabad sávok a partokon, az árvízlevezető helyeken. Láng István szerint a mértékadó árvízszintet százévente egyszer előforduló árvízre számolják ki, de az elmúlt tíz évben többször is volt ilyen nagy ár. Ezeket a szinteket ezért az ország valamennyi folyóján újra kell számolni, hogy összhangba kerüljenek a valósággal .

Az újraszabályozás három részből áll: 67 szakaszra osztották a hazai folyókat, és rögzítik a jelenlegi helyzetet. Ezt követően zónákat jelölnek ki attól függően, hogy melyik területnek, milyen fontos szerepe van az árvíz levezetésében.

Ezután megnézik, hogy az új mértékadó árvízszinthez képest hol kell a biztonság érdekében hozzányúlni a védművekhez, vagy milyen egyéb beavatkozások szükségesek a biztonság megteremtése érdekében. A szabályozás célja, hogy a medrek állapotát stabilizálják, és megállítsák az árvízszintek további emelkedését.

Láng közölte, hogy a Dunán a szigetközi szakasznál tervezik megemelni legjobban a mértékadó árvízszintet, közel egy méterrel, tekintve, hogy itt romlott leginkább a medrek állapota. Budapesten a mértékadó szint várhatóan 73 centiméterrel emelkedik.

A Vigadó téri mércén mérve jelenleg 842 cm a mértékadó a fővárosi árvízszint. Erre még rászámolnak 1,3 méternyi biztonsági tartalékot a gátaknál. Csakhogy a tavalyi, 891 centis árvíz már meghaladta a szabályozási szintet, ezért az új mértékadó árvízszintet most 915 centiméterre emelik. Az új jogszabály várhatóan szeptemberben terjesztik be.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság az elmúlt időszakban az összes dunai önkormányzat vízkár-elhárítási tervét is felülvizsgálta, vagy ahol nem volt, ott elkészítette.

Információink szerint a római-parti mobilgát engedélyezése is a mértékadó árvízszint várható megváltozása miatt lassult le. Kerestük a főpolgármesteri hivatalt az ügyben, de csak jövő hétre ígértek választ.