Judit
2 °C
7 °C

73 centivel magasabb lesz Budapesten az árvízi etalon

2014.06.23. 11:10
Az elmúlt évek egyre nagyobb árvizei miatt 73 centiméterrel megemelik Budapesten a mértékadó árvízszintet. Ezt a vízügyi alapszámot az egész országban újraszámolták, ami többek között azt jelenti, hogy a gátak magasságát is az új mérték alapján kell számítani.

A 2013-as árvíz rekordot döntött magasságban, de a vízhozama nem volt kiemelkedő. Ebből az következik, hogy valami elvette a helyét a víznek a mederben.

– mondta lapunknak Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

Több helyen például erdőket telepítettek, beépültek a szabad sávok a partokon, az árvízlevezető helyeken. Láng István szerint a mértékadó árvízszintet százévente egyszer előforduló árvízre számolják ki, de az elmúlt tíz évben többször is volt ilyen nagy ár. Ezeket a szinteket ezért az ország valamennyi folyóján újra kell számolni, hogy összhangba kerüljenek a valósággal .

Az újraszabályozás három részből áll: 67 szakaszra osztották a hazai folyókat, és rögzítik a jelenlegi helyzetet. Ezt követően zónákat jelölnek ki attól függően, hogy melyik területnek, milyen fontos szerepe van az árvíz levezetésében.

Ezután megnézik, hogy az új mértékadó árvízszinthez képest hol kell a biztonság érdekében hozzányúlni a védművekhez, vagy milyen egyéb beavatkozások szükségesek a biztonság megteremtése érdekében. A szabályozás célja, hogy a medrek állapotát stabilizálják, és megállítsák az árvízszintek további emelkedését.

Láng közölte, hogy a Dunán a szigetközi szakasznál tervezik megemelni legjobban a mértékadó árvízszintet, közel egy méterrel, tekintve, hogy itt romlott leginkább a medrek állapota. Budapesten a mértékadó szint várhatóan 73 centiméterrel emelkedik.

A Vigadó téri mércén mérve jelenleg 842 cm a mértékadó a fővárosi árvízszint. Erre még rászámolnak 1,3 méternyi biztonsági tartalékot a gátaknál. Csakhogy a tavalyi, 891 centis árvíz már meghaladta a szabályozási szintet, ezért az új mértékadó árvízszintet most 915 centiméterre emelik. Az új jogszabály várhatóan szeptemberben terjesztik be.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság az elmúlt időszakban az összes dunai önkormányzat vízkár-elhárítási tervét is felülvizsgálta, vagy ahol nem volt, ott elkészítette.

Információink szerint a római-parti mobilgát engedélyezése is a mértékadó árvízszint várható megváltozása miatt lassult le. Kerestük a főpolgármesteri hivatalt az ügyben, de csak jövő hétre ígértek választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?