Ezekbe az állásokba menekült a fél parlament

2014.06.23. 08:37

Miután az országgyűlési képviselők száma ebben a ciklusban csaknem megfeleződött (386-ról 199-re esett), a Blikk összeszedte, milyen állást találtak maguknak azok a kormánypárti képviselők, akik kihullottak a parlamentből.

A lap szerint a legjobban azok a képviselők jártak, akik már a választások előtt új pozíciót kerestek maguknak: így tett a fideszes Dancsó József, aki februárban a Magyar Államkincstár elnöke lett, illetve a KDNP-s Spaller Endre is, akit a Nemzeti Innovációs Hivatal vezetőjének neveztek ki.

A parlamenti munkát elhagyó 130 kormánypárti képviselőből a lap szerint 46-an polgármesterként folytathatják, köztük a Székesfehérvárt vezető Cser-Palkovics András, továbbá kilencen alpolgármesterként, ketten pedig főpolgármester-helyettesként folytathatják. Kilencen megyei közgyűlési elnökként vagy alelnökként folytathatják, a Blikk szerint körülbelül 600 ezres fizetésért.

Szintén korábbi honatyák közül került ki eddig hét járási hivatalvezető és négy megyei kormánymegbízott, előbbiek 700 ezer, utóbbiak 1 millió forintos fizetéssel. A lap szerint az átalakulás legnagyobb vesztese Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár lehet, akinek egyelőre semmilyen pozíció nem jutott.