Judit
2 °C
7 °C

Kúria: Be kell jegyezni a Kétfarkú Kutya Pártot

2014.06.24. 17:42

A bejegyzés nem tagadható meg pusztán azért, mert a bejegyző bíróság a célokat és a tevékenységet nem tartja „elég komolynak”

– mondta ki a Kúria. A Kétfarkú Kutya Párt korábban kezdeményezte, hogy pártként vegyék nyilvántartásba, de a Fővárosi Törvényszék ezt megtagadta. A bíróság szerint a név nem volt megfelelő, a viccpártként megfogalmazott célok pedig nem voltak elég komolyak. A fellebbezés után eljárt Fővárosi Ítélőtábla azt is kifogásolta, hogy „a konkrét elnevezés ... sérti az általános erkölcsi elveket is, méltatlan asszociációkra ad alapot.”

A Kúria szerint viszont a párt megfelelt a törvényi feltételeknek, a céljairól pedig nem a bíróságoknak, hanem a választóknak kell majd véleményt mondaniuk. „A humor és szatíra mégoly erőteljes alkalmazása sem lehet kizáró ok, figyelemmel a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapelvére” – fogalmaz a Kúria sajtóközleménye.

A Kúria új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot, kötelezte arra, hogy jegyezze be a pártot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?