A CÖF-nek nem tetszik a III/II-es Tasnádi

2014.06.24. 16:07

A Békemenetekről elhíresült Civil Összefogás közleményt adott ki Tasnádi László rendészeti államtitkár kinevezésével kapcsolatban, amiben azt írják, hogy a

a civil társadalom értetlenségét hozzuk nyilvánosságra.

Mint azt az Index is megírta, Tasnádi László levéltári adatok szerint 1988-1989-ben a BRFK állambiztonsági szervénél a III/II-2. Osztály C alosztály vezetője volt. Ugyancsak levéltári adatok szerint Tasnádi László Nagy Imre 1989-es újratemetésén operatív tisztként két titkos megbízottal (tmb.) tartotta a kapcsolatot, és tőlük jelentéseket kért.

Tasnádi ennek ellenére múlt héten közölte, hogy nem mond le, sőt életpályájára a mai napig büszke. Múltjáról pedig kinevezése előtt tudott Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor kormányfő is.

A magát független mondó, de kormánybarát civil szervezet keddi közleményében azt írja, hogy nem lehet különbséget tenni III/II-es ügynökök megítélése között. A CÖF-CÖKA közlemény szerint nem utasítják el a megtérés, a bűnbocsánat kérés nemes gesztusát, sőt tudják, hogy ilyen esetben a megbocsátás nem maradhat el.

Ezért lenne nagyszerű erkölcsi magatartás, ha az érintett önmaga mondana le pozíciójáról.

A  közlemény szerint elvárják Tasnáditól, hogy megértse, csak akkor lehetünk következmények nélküli ország, ha a pártállami diktatúra erőszakszervezetében való részvételnek a demokráciában következménye van. Feltehetően itt egy kis hiba csúszott a mondatba, és valójában azt szerették volna írni, hogy csak akkor nem leszünk többé következmények nélküli ország.

A közlemény így zárul:

Ha Tasnádi László mondanivalónkat nem érti, akkor már most jelezzük: A CÖF-CÖKA további civil nyomásgyakorlással próbálja meg elérni, hogy a demokrácia erkölcsi alapjai tovább erősödjenek.

A közleményből nem derül ki, hogy mit terveznek, mit értenek további nyomásgyakorlás alatt.