Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A CÖF-nek nem tetszik a III/II-es Tasnádi

2014.06.24. 16:07

A Békemenetekről elhíresült Civil Összefogás közleményt adott ki Tasnádi László rendészeti államtitkár kinevezésével kapcsolatban, amiben azt írják, hogy a

a civil társadalom értetlenségét hozzuk nyilvánosságra.

Mint azt az Index is megírta, Tasnádi László levéltári adatok szerint 1988-1989-ben a BRFK állambiztonsági szervénél a III/II-2. Osztály C alosztály vezetője volt. Ugyancsak levéltári adatok szerint Tasnádi László Nagy Imre 1989-es újratemetésén operatív tisztként két titkos megbízottal (tmb.) tartotta a kapcsolatot, és tőlük jelentéseket kért.

Tasnádi ennek ellenére múlt héten közölte, hogy nem mond le, sőt életpályájára a mai napig büszke. Múltjáról pedig kinevezése előtt tudott Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor kormányfő is.

A magát független mondó, de kormánybarát civil szervezet keddi közleményében azt írja, hogy nem lehet különbséget tenni III/II-es ügynökök megítélése között. A CÖF-CÖKA közlemény szerint nem utasítják el a megtérés, a bűnbocsánat kérés nemes gesztusát, sőt tudják, hogy ilyen esetben a megbocsátás nem maradhat el.

Ezért lenne nagyszerű erkölcsi magatartás, ha az érintett önmaga mondana le pozíciójáról.

A  közlemény szerint elvárják Tasnáditól, hogy megértse, csak akkor lehetünk következmények nélküli ország, ha a pártállami diktatúra erőszakszervezetében való részvételnek a demokráciában következménye van. Feltehetően itt egy kis hiba csúszott a mondatba, és valójában azt szerették volna írni, hogy csak akkor nem leszünk többé következmények nélküli ország.

A közlemény így zárul:

Ha Tasnádi László mondanivalónkat nem érti, akkor már most jelezzük: A CÖF-CÖKA további civil nyomásgyakorlással próbálja meg elérni, hogy a demokrácia erkölcsi alapjai tovább erősödjenek.

A közleményből nem derül ki, hogy mit terveznek, mit értenek további nyomásgyakorlás alatt.