Norvég pénzt is használtak a Lázár elleni tüntetéshez

2014.06.24. 20:52

A válasz.hu szúrta ki az ATV-s Egyenes Beszéd június 19-i adásából, hogy itt a krétakörös Gulyás Márton elmondta: a Norvég Civil Alap támogatását is felhasználták a Lázár János elleni pünkösdi tüntetéshez.

A projektjeiket firtató kérdésre Gulyás maga hozza fel a dolgot. "Ami a közelmúltban megtörtént esemény volt, és ami esetleg talán többeknek ismerős, a Kettős Mércével együttműködésben - többek között ugyebár pont a norvég civilek elleni támadás okán - Lázár János ellenében szerveztünk egy tüntetést az Alkotmány utca végében és a Kossuth Lajos tér sarkán, utána abból volt egy vonulás, ami aztán átment a Magyar Telekom székházához" - mondta.

Kálmán Olga ekkor hitetlenkedve közbevágott:

Ezt is a Norvég Alap pénzéből csinálták?

Erre Gulyás elmagyarázta, hogy vannak az úgynevezett akciópályázatok, amelyekkel tagszervezeti akciók nyerhetnek támogatást, és ilyet ítéltek meg a Kettős Mércének is mint a Humán Platform  tagszervezetének. A Lázár-ellenes tüntetést ahhoz az akcióhoz hasonlította, amikor a Szabad Oktatásért Csoport krétákat akart elvinni iskolákba.

Gulyás úgy fogalmazott: "itt nem arról van szó", hogy a Norvég Civil Alap kifejezetten ezeket az akciókat támogatná, hanem arról, hogy miért ne támogatnának olyan szakmai szerveződéseket, amelyek része demonstrációk létrehozása is, ha el tudnak vele számolni, és igazolható a szakmai cél.

Később még elhangzik, hogy a Lázár-ellenes tüntetékor közadakozást is tartottak, amiből Gulyás szerint "jelentős része" összejött a költségeknek (az elszámolást publikálták is), és ezt egészítették ki a hozzájárulással.

"Szerintem belopták magukat még jobban a Miniszterelnökség szívébe, meg Lázár János szívébe, ez egészen biztos" - jegyezte meg Kálmán Olga.